Ministerul român al Afacerilor Externe informează, marţi, că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
"MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate", precizează MAE de la Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, "pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro-europene".
Citeşte şi: Tensiune maximă la Chişinău după exploziile din Transnistria. Maia Sandu, mesaj de ultimă oră
Sunt tensiuni între diferite forțe din interiorul Transnistriei, interesate de destabilizare, transmite Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova. Exploziile din regiunea transnistreană sunt intenții de escaladare care pornesc de la forțe din interiorul regiunii transnistrene, care sunt forțe pro-război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune, spune președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, spune Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean, menționează președinta Republicii Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.