Proiectul de lege privind pensiile a fost dezbătut în parlament timp de șase săptămâni înainte de a deveni clar că Macron nu a putut aduna suficiente voturi, ceea ce a determinat guvernul să invoce prevederea constituțională cunoscută sub numele de articolul 49.3, care permite adoptarea unei legi fără vot.
În cazul în care Macron pierde votul de încredere, legea pensiilor ar fi anulată, iar guvernul ar trebui să demisioneze. Însă o astfel de mișcare ar necesita sprijinul unor parlamentari conservatori.
Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de această propunere, majoritatea francezilor opunându-se reformei. Dar prezența la vot a scăzut la marșurile recente, iar sondajele au arătat că majoritatea oamenilor se așteptau ca proiectul de lege să treacă.
Poate că cel mai vizibil semn al protestelor este reprezentat de gunoaiele de pe străzile orașelor, inclusiv Parisul, unde aproximativ 7.000 de tone de deșeuri au fost lăsate să se adune de către gunoierii aflați în grevă în ultimele zile.
__________________________
Yesterday marked the Parisian waste collectors' 7th consecutive day of strikes against Pres. Macron's pension reforms. Over 5,400 metric tons of garbage have accumulated on the streets of Paris. La vie en rose!pic.twitter.com/WkRJgoqpW6
— Steve Hanke (@steve_hanke) March 13, 2023
"Chiar dacă 49.3 se află în Constituție, pentru noi reprezintă o lipsă de respect pentru democrație", a declarat mai devreme reporterilor în fața Adunării Naționale Philippe Martinez, liderul sindicatului dur CGT, în fața Adunării Naționale. "Mobilizarea și grevele trebuie să se intensifice".
Moștenirea Macron
Opoziția dispune de alte instrumente pentru a întârzia promulgarea reformei, cum ar fi solicitarea Curții Constituționale de a revizui sau de a modifica proiectul de lege sau prin declanșarea unui mecanism de convocare a unui referendum. Marine Le Pen a declarat că partidul său, Raliul Național, va prezenta o moțiune de cenzură împotriva guvernului.
"Adoptarea legislației prin decret nu înseamnă că problemele s-au terminat pentru guvern", a declarat într-un interviu Melody Mock-Gruet, expert în afaceri parlamentare franceze. "S-ar putea să mai fie un drum lung de parcurs, poate luni de zile, până când reforma va deveni lege."
Impulsul lui Macron pentru reforme a fost îngreunat după ce anul trecut a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară a parlamentului. Guvernul său a încercat să obțină sprijinul republicanilor conservatori, care au susținut în mod tradițional creșterea vârstei de pensionare, dar membrii de rang înalt ai partidului au criticat public revizuirea pensiilor încă din primele zile de proteste.
Din punct de vedere politic, Macron nu prea avea prea multe de pierdut, deoarece nu este eligibil să candideze din nou după ce cel de-al doilea mandat al său se încheie în 2027. Și este hotărât să își pecetluiască moștenirea de reformator și să obțină o victorie pentru mișcarea sa centristă.
Prevederea 49,3 a fost utilizată la începutul anului 2020 de guvernul lui Macron într-o primă încercare de a trece reforma pensiilor după luni de greve și demonstrații. Reforma a fost ulterior suspendată în timpul pandemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.