Xifeng Wu este un epidemiolog de prestigiu, cu numeroare premii la activ, dar care a trebuit să își dea demisia, în liniște, din postul de director al Centrului pentru Sănătate Publică și Genomică Translațională de la Centrul Anderson pentru Cercetarea Cancerului a Universității din Texas, după trei luni de investigații asupra legăturilor cercetătoarei cu China.
Demisia lui WU cât și plecarea intempestivă a altor 3 cercetători de top de la Centrul Anderson pleacă de la administrația Trump care luptă cu influența Chinei asupra instituțiilor de cercetare din SUA.
Scopul este acela de a opri furtul de inovație și know-how american de către chinezi. Victimă colaterală ajungând să fie cercetarea în domeniul medical. În războiul economic cu China, totul devine marfă, implicit lupta cercetătorilor pentru a găsit tratament împotriva cancerului, punctează Bloomberg.
Însă, în ultimele zeci de ani, cercetarea în domeniul cancerului a devenit o muncă globalizată, în care cercetătorii din lumea întreagă adună la un loc informații și idei pentru a le reuni într-un studiu comun împotriva bolii care ucide anual 10 milioane de oameni.
Colaborarea internațională în acest domeniu a devenit un lucru intrinsec al programului Moonshot de la Institului Național al Cancerului, program finanțat cu un miliard de dolari anual de guvernul SUA pentru a dubla ritmul pentru găsirea tratamentului până în 2022.
Ca o ironie, motto-ul acestui program este ”Cancerul nu cunoaște granițe”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.