Lumea se confruntă cu o triplă criză - energetică, de securitate alimentară şi economică - din cauza războiului din Ucraina, care este agravată de măsurile luate de Bruxelles, şi numai pacea poate aduce soluţia, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul ungar de externe. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a subliniat la o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Consiliului UE pentru dezvoltări că preţul războiului din Ucraina este plătit de întreaga lume, iar efectele crizei energetice, de securitate alimentară şi economice se agravează tot mai mult, cel puţin două dintre acestea afectând 94 de ţări, conform ONU. Şeful diplomaţiei ungare a arătat că, deşi preţurile energiei s-au stabilizat, dar la un nivel mult mai ridicat faţă de cel anterior, creşterea inflaţiei şi a dobânzilor a privat multe ţări, inclusiv Ungaria, de un potenţial de creştere semnificativ, relatează Radio România Actualități.
Reacții în lanț
Péter Szijjártó s-a referit şi la criza alimentară, care, în opinia sa, reprezintă un risc serios de securitate, deoarece afectează în special pe cele mai vulnerabile state africane şi din Orientul Mijlociu, ceea ce poate duce la violenţă, poate creşte ameninţarea terorismului şi, în cele din urmă, poate declanşa un alt val de migraţie. În starea sa actuală, Europa nu va putea face faţă unui alt val masiv de migraţie, a avertizat ministrul ungar de externe, care a adăugat: Situaţia este că la această triplă criză Bruxelles-ul a dat răspunsuri grav eronate. Bruxelles-ul a dat răspunsuri greşite care cresc şi mai mult preţul războiului în Europa.
Ungaria va spune NU
Explicând aceste "măsuri autodistructive", Péter Szijjártó a considerat că în loc de restricţii ar fi trebuit crescut volumul transportului de energie către Europa, însă Bruxelles-ul nu ne ajută, ci dimpotrivă, împiedică statele membre să poată produce ele însele cantitatea necesară de energie, astfel, de exemplu, există o mare presiune şi pentru impunerea unor sancţiuni nucleare. "Aici şi acum, aş dori să afirm din nou că acest lucru cu siguranţă nu se va întâmpla. Prin urmare, Ungaria nu va contribui la niciun fel de sancţiuni nucleare, oricât de neînsemnate ar fi acestea", a precizat Péter Szijjártó.
Măsuri patriotice
Referitor la domeniul economic, oficialul ungar a subliniat că Statele Unite au implementat măsuri patriotice, în timp ce Uniunea Europeană a impus doar sancţiuni suplimentare. "Măsura americană este bună pentru toţi actorii economici americani, iar măsura de la Bruxelles este rea pentru toţi actorii economici europeni, competitivitatea economiei europene fiind practic complet eliminată", a spus Szijjártó.
Dacă noi nu facem, nu o face nimen
Referitor la criza alimentară a amintit de acel obiectiv, potrivit căruia Europa contribuie la exportul produselor agricole ucrainene în Africa şi Orientul Mijlociu. "Şi ce s-a întâmplat de fapt? După ce am deschis aşa-zisele coridoare de solidaritate, produsele agricole ucrainene au ajuns în Europa Centrală şi au rămas acolo. Practic, ceea ce s-a întâmplat a fost că în loc de aprovizionarea Africii cu alimente, au fost distruşi producătorii din Europa Centrală", a arătat ministrul ungar, care a adăugat: "În această situaţie ar fi fost datoria Bruxelles-ului, Comisiei Europene să ia măsuri imediat după ce a observat această situaţie. Aşadar, s-a dovedit că nu se poate conta pe Bruxelles în astfel de chestiuni critice. Ceea ce nu rezolvăm noi, nu va fi rezolvat. Dacă noi nu protejăm fermierii ungari, nimeni nu îi va proteja în locul nostru". Minisitrul de externe a mai menţionat că în prezent au loc discuţii despre soluţia privind exporturile ucrainene, însă Guvernul ungar va aproba doar decizia care va asigura "în mod etanş" că produsele agricole ucrainene nu pot fi explorate în Europa Centrală ca destinaţie finală.
Singura soluție
"Singura soluţie la aceste incredibile provocări, este pacea. Dacă am reuşi să punem capăt războiului, dacă am reuşi să stabilim o încetare a focului, dacă am reuşi să ducem negocieri de pace, atunci am avea speranţe realiste că această triplă criză ar putea fi gestionată cu succes", a conchis Péter Szijjártó.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.