Lukoil, al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, a demarat prima fază a programului de răscumpărare de acţiuni, în valoare de trei miliarde de dolari, achiziţionând iniţial 390.816 acţiuni si care este parte a politicii menite să distribuie capital acţionarilor.
În martie, Lukoil a devenit cea mai mare companie din Rusia în funcţie de capitalizarea bursieră, depăşind grupul energetic de stat Gazprom şi compania petrolieră de stat Rosneft. În ianuarie, acţiunile Lukoil au atins un nivel record de 3.985 de ruble (69,24 dolari), pe fondul revenirii preţului petrolului, însă atunci valoarea de piaţă a Lukoil era sub cea a Gazprom.
Acţiunile Lukoil şi-au revenit în ultimele luni graţie acordului de limitare a producţiei de petrol convenit de OPEC cu Rusia. Lukoil, companie controlată de preşedintele Vagit Alekperov şi adjunctul său Leonid Fedun, a sprijinit acest acord de limitare a producţiei. De asemenea, acţiunile Lukoil au fost impulsionate şi de opiniile favorabile ale analiştilor şi investitorilor faţă de noua strategie a grupului petrolier care prevede răscumpărări de acţiuni şi majorarea dividendelor.
"Strategia prezentată recent clasează Lukoil în rândul companiilor stabile cu afaceri predictibile care sunt protejate de perioadele nefavorabile graţie unor datorii reduse şi expunerii limitate pe proiectele riscante şi care presupun investiţii mari de capital", susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.
Rezerve dovedite de hidrocarburi ale Lukoil se ridică la aproximativ 1,3% din cele globale. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.