Al doilea producător rus de petrol, Lukoil, a anunţat luni că a ajuns la un acord privind vânzarea rafinăriei sale din Sicilia, ISAB, companiei G.O.I. ENERGY, care a format un parteneriat cu traderul global de mărfuri Trafigura, transmite Reuters.
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţie. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.
Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării, iar activitatea sa a fost afectată după ce în 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.
Tranzacţia ar urma să fie finalizată până la 31 martie 2023, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii, inclusiv obţinerea aprobării autorităţilor, în special a Guvernului italian, a informat luni Lukoil.
Compania a precizat că Trafigura a asigurat aprovizionarea fără întrerupere cu materii prime a rafinăriei şi capitalul circulant necesar.
Din aceeaşi categorie: Stocurile de urgenţă de ţiţei/produse petroliere ce trebuie constituite începând cu 1 ianuarie sunt de peste 1,8 milioane tep
Nivelul stocurilor de urgenţă de ţiţei şi/sau produse petroliere care trebuie constituit şi menţinut până la data de 30 iunie 2023 de către operatorii economici este de 1.812.366 tone echivalent petrol, conform unui Ordin al ministrului Energiei, publicat în Monitorul Oficial.
"Stocurile de urgenţă de ţiţei şi/sau produse petroliere se constituie progresiv începând cu data de 1 ianuarie 2023, pornind de la nivelul stocurilor constituite şi menţinute în anul 2022, până cel târziu la 31 martie 2023. Pentru calcularea nivelului stocurilor minime ce trebuie menţinute până la data de 30 iunie 2023 se utilizează metoda importurilor nete pe o perioadă de 90 de zile, calculată pe baza mediei zilnice a importurilor nete. Operatorii economici, titulari ai obligaţiei de stocare, au libertatea de a alege structura sortimentală, cu respectarea ponderii de cel puţin o treime produse petroliere şi cel mult două treimi ţiţei", se menţionează în Ordin.
Obligaţia de constituire a stocurilor de urgenţă revine unui număr de 15 operatori economici, respectiv: SC OMV Petrom SA (661.663 tep), SC Rompetrol Rafinare SA (519.860 tep), Litasco SA Geneva (232.949 tep), SC Oscar Down Stream SRL (188.101 tep), SC Mol România Petroleum Products SRL (175.097 tep), SC Lukoil România SRL (9.983 tep), SC Autogara Metropoli SRL (5.319 tep), SC Socar Petroleum SA (4.674 tep), SC NIS Petrol SRL (3.101 tep), Tinmar Energy SA (2.673 tep), SC Vitaro Energy SRL (2.244 tep), SC Marsala Koncept SRL (2.017 tep), SC Trucktronic SRL (1.886 tep), SC Dea Prim Consulting SRL (1.425 tep) şi SC Partener Project Construct & Serv 95SRL (1.405 tep).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.