Începând de pe 22 noiembrie, fast food-urile McDonald's din Belarus vor opera sub numele Vkusno i Tocika, lanţul rusesc care a preluat restaurantele grupului american în Rusia. Nicio explicaţie nu a fost furnizată.
"Mulţumesc lui Dumnezeu că pleacă", a reacţionat vineri Aleksandr Lukaşenko, în cadrul unei întâlniri cu angajaţi din sectorul agroalimentar. "Trebuie să facem noi înşine ceea ce făcea anterior McDonald's", a spus el.
"Şi noi ştim să tăiem pâinea în două şi să punem înăuntru o bucată de carne, cartofi prăjiţi şi salată", a spus preşedintele belarus.
Franciza KSB Victory Restaurants, care operează restaurantele McDonald's în Belarus, a anunţat pe 11 noiembrie că acestea îşi vor schimba în curând numele în Vkusno i Tocika, ca în Rusia.
Primele restaurante ale acestei mărci şi-au deschis porţile în Rusia pe 12 iunie, înlocuind McDonald's, care a părăsit ţara drept reacţie la ofensiva Rusiei asupra Ucrainei declanşată pe 24 februarie.
Zeci de alte mărci occidentale au procedat la fel, precum Coca-Cola sau H&M şi Ikea.
Belarus este singurul aliat al Rusiei în acest conflict, punându-şi teritoriul la dispoziţia armatei ruse pentru a lansa un atac, în cele din urmă eşuat, asupra Kievului, capitala Ucrainei.
Austria taxează profiturile extraordinare ale companiilor din energie
Guvernul austriac şi-a anunţat vineri intenţia de a introduce o taxă pe profiturile extraordinare ale companiilor din energie, care în cazul firmelor de petrol şi gaze (cum este OMV) ar putea fi de 40%, transmite Reuters.
Măsura are drept scop redistribuirea unei părţi din veniturile suplimentare generate de companiile din energie după explozia preţurilor, în principal ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina.
"Este practic un dividend de război", a spus vicecancelarul austriac Werner Kogler, la o conferinţă de presă unde au fost prezentate planurile fiscale. "Ceea ce este important este că facem un pas spre o mai mare corectitudine", a subliniat Kogler, menţionând faptul că preţurile plătite de consumatori au explodat.
În cazul companiilor de petrol şi gaze, taxa va fi una de până la 40% şi se va aplica acelor profituri care sunt cu 20% peste media din ultimii patru ani. Însă, companiile pot să coboare nivelul taxei la 33% dacă investesc în regenerabile, a precizat Ministerul de Finanţe din Austria. Taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie 2022 şi până la finele anului următor.
O taxă separată se va aplica producătorilor de electricitate, ale căror venituri sunt plafonate la 140 de euro pentru un Megawatt oră. Pragul poate fi majorat până la 180 de euro pentru un Megawatt oră dacă aceste companii investesc în regenerabile. Această taxă se va aplica începând de la 1 decembrie şi până la finele lui 2023.
Toate aceste taxe ar urma să aducă la buget între două şi patru miliarde de euro, a precizat ministrul austriac al Finanţelor, Magnus Brunner.
Acesta a adăugat că dividendele speciale, precum cele anunţate de grupul petrolier OMV şi compania de utilităţi Verbund, nu vor putea fi utilizate pentru a reduce fondurile datorate statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.