Publicitate
"De fapt, PSD ce îşi doreşte? Să nu mai poată fi plătite pensiile, să nu mai existe bani ca să poată fi plătite salarii, să nu mai fie bani de investiţii, să nu mai avem bani pentru alocarea către autorităţile locale, să nu mai avem bani pentru chetuielile sociale. Asta vrea PSD şi ăsta este rezultatul în care noi acceptăm decizia unei majorităţi toxice care distruge România încetul cu încetul în fiecare săptămână prin toate aberaţiile de legi pe care le adoptă în Parlament. Nu acceptăm această creştere. Guvernul pe care îl conducem va ataca la Curtea Constituţională această lege, de asemenea, nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără fundament pentru că nu putem accepta ca destinul Românei să fie pus între paranteze de nişte iresponsabili care îşi bat joc de România. Toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le avem la dispoziţie le vom folosi pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestei aberaţii economice şi care să permită României să îşi continue cursul firesc, cursul normal", a declarat Orban, la Cluj.
Potrivit acestuia, creşterea votată riscă să arunce România într-o criză economică.
"PSD a arătat că este duşmanul României. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o. Să votezi în condiţiile unei contracţii economice care a dus la o lipsă de venituri majorări de 6,7% din PIB fără existenţa niciunui venit suplimentar demonstrează că PSD-ul este de fapt inamicul public nr. 1 al României şi al economiei Româneşti. Readuc aminte că Guvernul pe care îl conduc a majorat punctul de pensie cu 14%, în cifră absolută 167 de lei, cea mai mare majorare a punctului de pensie din istoria majorării punctului de pensie, şi asta în condiţii de criză economică. Nu există altă ţară europeană care să fi crescut pensiile în perioadă de criză economică generată de pandemie, decât Germania", a mai spus Orban.
Majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de Parlament. Reacția liberalilor
Premierul consideră şi că majorarea alocaţiilor este un act populist, în condiţiile în care acestea deja au fost majorate.
"Votarea de către majoritatea PSD a unei legi de dublare a alocaţiilor în acelaşi an în care PNL dublase alocaţiile la legea bugetului de stat a fost un act populist, fără niciun fundament economic şi fără niciun fel de bază în veniturile reale existente pentru bugetul de stat. Cu toate astea, am ţinut cont de nevoia copiilor de a creşte alocaţiile şi am asigurat creşterea alocaţiilor în cinci etape succesive, prima etapă de creştere cu 20% a fost începând cu luna august, deja în septembrie alocaţiile plătite au fost majorate cu 20%. Este maximum pe care îl poate asigura economia românească astăzi", a afirmat Ludovic Orban.
El a explicat că o astfel de majorare duce spre incapacitate de plată.
"Orice creştere de cheltuieli, aşa cum sunt creşterile de cheltuieli provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată. La ora actuală, urmare a votului din Parlament, deja România suferă. Deja este pusă sub semnul întrebării capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare şi rezilienţă. Există oficiali europeni care au scris clar că vor pune sub semnul întrebării capacitatea României de a accesa fondurile din facilitatea de rezilienţă şi recuperare din cauza acestor creşteri aberante ale cheltuielilor publice care nu au la bază niciun fel de venit şi care nu se bazează pe niciun fel de prognoză economică", a arătat Orban.
Potrivit acestuia, există riscul creşterii costurilor finanţărilor şi costurile împrumuturilor.
"Îi rog pe părinţii şi bunicii noştri să mă creadă pe cuvânt. Creşterea punctului de pensie cu 167 de lei este maximum pe care ni l-am putut permite în condiţii de raţionalitate economică şi în condiţiile în care noi vrem ca orice creştere a pensiei să fie însoţită de garanţia capacităţii de a putea plăti acea pensie crescută. Nu se poate mai mult. Oricine promite mai mult de fapt dă mărul otrăvit către oameni. Credeţi că dacă am fi avut resurse financiare, nu am fi crescut pensiile? Cu siguranţă le-am fi crescut. Populismul, demagogia PSD nu fac altceva decât să arunce România într-o situaţie de criză din care vom ieşi şi mai greu", a mai spus Orban.
Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie. S-au înregistrat 242 voturi ''pentru'', 147 ''împotrivă'' şi 11 abţineri.
Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare Legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%.
Liberalii au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectele privind rectificările bugetare adoptate de Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.