”În primul rând propunerea încearcă să abată atenția de la dezbaterea pe Ordonanța privind Amnistia și Grațierea. În al doilea rând, aruncă diferitelor industrii câte un subiect de negociere și cotizare în final”, susține Isar.
Potrivit acestuia, impozitarea sistemului bancar este rezultatul faptului că există un oligopol bancar care controlează niveul Robor, cu complicitatea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Citește și:
Oficial BNR: Nu înțeleg taxa pe lăcomie anunțată
”Impozitarea sistemului bancar condiționat de mișcarea Robor este o idee năstrușnică și cu ceva greutate intelectuală. În schimb nu este nici pe departe menită a fi implementată. Este doar un mod subtil de a bate obrazul băncilor din oligopolul lui Isărescu (...) Prin această propunere, unii guvernanți nu fac decât să îi bată obrazul lui Isărescu și bancherilor din anturajul lui, spunându-le nici mai mult nici mai puțin că nu sunt de 20 ori mai proști ca ei și că știu că Robor în România este manipulat de Isărescu și camarilă. Mai sugerează și că știu că cei de la Consiliul Concurenței nu își fac treaba de nu văd oligopolul format sub pulpana lui Isărescu”, susține Lucian Isar.
El susține că Guvernul încearcă să-și consolideze poziția fragilă pe care o are în raport cu băncile. ”Isărescu nu vinde doar vin și dă telefoane de intervenție pentru credite în bănci, ci și coordonează discuțiile la care, de exemplu, se negociază prețul la care se împrumută statul prin instrumente de tip Club Loan. Propunerile nu vor fi implementate, ci suscită negocieri și se constituie o supapă a frustrării guvernanților că nu au găsit încă ac de cojocul şantajului lui Isărescu la clasa politică privind dobânzile şi cursul de schimb”, a conchis Lucian Isar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.