În opinia expertului, criza este generată, nu atât de guvern, cât de politica monetară și de creditare. Politicile economice ale executivului au vizat, mai degrabă, cumpărarea seninătatea alegătorilor să treacă ce doreau ei pe legile justiției. Dar greșelile făcute nu au fost atât de mari, nu sunt atroce, încât să ne ducă spre criză.
Criza a fost provocată de BNR prin limitarea criditării. În România și doar în România, au fost blocate creditarea și restructurarea. Doar în România, nu în Ungaria, nu în Polonia, nu în Cehia sau în Marea Britanie.
Doar politica monetară și de credit poate să blocheze circuitele financiare cu o viteză suficient de mare, încât economia să treacă din plus în minus. Pentru că guvdernele stau în deficitul de 3%. Ce anume a bruscat economia a fost, într-adevăr, politica monetară și de credit. Nu ai ce să cauți în septembrie 2017 cu dobânda ROBOR de 0,67%, pentru ca după aceea să o crești de cinci ori.
O politică de credit care îți spune noi blocăm creditarea în euro, în condițiile în care totul este în euro, de la facturi, la împrumuturi pentru case. Euro este garanția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.