Mai precis, primele de comercializare de până la 20.000 euro pentru producătorii agricoli, ce ar fi trebuit să se aplice din ianuarie 2021, se vor aplica abia din ianuarie 2023, după o nouă amânare dată prin OUG.
Schema de ajutor vizează sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 euro, iar primele pot fi acordate atât persoanelor fizice, cât şi firmelor şi întreprinderilor individuale ori familiale. Totuși, este nevoie și de norme de aplicare pentru ca măsura să fie operațională, care, probabil, vor apărea în primele trei luni din 2023.
Conform legislației, prima de comercializare se acordă, la cerere, pentru produse agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură, dacă beneficiarii îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
- dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
- posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
- comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură din producția proprie; produsele agricole primare vor fi considerate legumele, fructele, strugurii, cerealele, animalele vii, păsările, laptele, ouăle, mierea de albine, ciupercile de cultură și hameiul;
- dacă fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz.
Citește și Se dau 20.000 de lei de persoană! Unde trebuie să aplici ca să iei BANII
Citește și Ajutorul de deces se majorează în 2022
Valoarea primei de comercializare (producătorii nu vor putea cere prima depășind limita capacității proprii de producție) va fi calculată astfel:
- contravaloarea în lei a 200 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare; prima nu poate fi mai mare de 20.000 de euro anual/beneficiar;
- contravaloarea în lei a 100 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum; nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.
Legea mai prevede că cererea pentru acordarea primei se va depune, împreună cu unele documente justificative, la centrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărui rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma, precizează Avocatnet. Apoi, banii vor veni în 30 de zile de la depunerea solicitării, prin mandat poștal sau virament într-un cont bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.