Lovitură pentru politica lui Trump: Musk cere eliminarea tarifelor cu UE!

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Elon Musk, în timpul congresului Liga
Elon Musk, în timpul congresului Liga

Musk și-a exprimat public viziunea la un eveniment politic în Italia, pledând pentru eliminarea tarifelor vamale între cele două continente.

Elon Musk a declarat sâmbătă, în cadrul unui eveniment organizat la Florența de partidul Liga condus de Matteo Salvini, că speră ca Statele Unite și Europa să adopte un sistem „zero-tarif”, care ar crea practic o zonă de liber schimb între cele două puteri economice, notează Bloomberg. Declarațiile sale vin la doar câteva zile după ce președintele Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife comerciale de 20% asupra produselor europene, declanșând turbulențe pe piețele globale.

Musk: „Ar trebui să avem o zonă de liber schimb”

„Atât Europa, cât și Statele Unite ar trebui să se îndrepte, ideal, spre o situație cu zero tarife vamale, creând efectiv o zonă de liber schimb între Europa și America de Nord”, i-a spus Musk lui Salvini în intervenția sa video.

Afirmațiile sale contrastează puternic cu strategia comercială a lui Trump, care a impus o nouă serie de tarife aproape tuturor partenerilor comerciali ai SUA. Deși Musk nu este implicat direct în elaborarea politicii comerciale, el ocupă un rol consultativ temporar în administrația Trump și a fost un important susținător financiar al campaniei acestuia.

Tensiuni transatlantice și critici la adresa Uniunii Europene

Anunțul privind noile tarife de 20% pentru bunurile importate din Uniunea Europeană a fost făcut miercuri de Trump, care a acuzat din nou blocul comunitar că ar avea practici comerciale incorecte și că a fost „creat ca să păcălească SUA”. Vicepreședintele său, JD Vance, a atacat la rândul său valorile europene, acuzând liderii UE că „fug de propriii alegători”.

Bruxellesul a transmis că preferă o soluție negociată, dar este pregătit să răspundă prin măsuri de retorsiune care ar putea include tarife proprii, impozitarea serviciilor și sancționarea companiilor tehnologice americane.

Musk îl ironizează pe Navarro și se distanțează de politica tarifelor

Tot sâmbătă, Musk a lansat pe X (fostul Twitter) o critică voalată la adresa lui Peter Navarro, fost consilier economic în administrația Trump, cunoscut pentru abordarea sa dură în privința tarifelor. Musk a sugerat că diploma lui Navarro de la Harvard este „un dezavantaj” și l-a acuzat că „nu a construit nimic” în carieră.

Deși prezent frecvent în Biroul Oval, Musk nu a fost implicat direct în politica tarifară. Trump a declarat recent că Musk va părăsi Casa Albă în câteva luni, la finalul celor 130 de zile în care ocupă funcția de consilier temporar în cadrul nou-înființatului Departament pentru Eficientizarea Guvernului.

Tesla, mai puțin afectată de tarifele auto americane

Compania Tesla, care produce majoritatea vehiculelor electrice în California și Texas, este mai puțin expusă noilor tarife auto impuse de SUA decât alți producători, dar Musk a avertizat că impactul nu va fi nul, mai ales din cauza legăturilor extinse cu piața chineză.

În cadrul intervenției din Florența, Musk a mai adăugat că speră la un parteneriat mai profund între SUA și Europa și la o mobilitate crescută pentru cetățenii care doresc să muncească de o parte sau alta a Atlanticului. „Aceasta a fost, cu siguranță, recomandarea mea către președinte”, a spus el, fără a specifica dacă se referea la comerț, libera circulație sau ambele.

Relații în schimbare cu Italia și retragerea din administrație

Salvini a încercat în ultimele săptămâni să-l atragă pe Musk într-un parteneriat mai strâns, pe fondul unei răciri a relației acestuia cu premierul Giorgia Meloni. Potrivit Bloomberg, guvernul italian ar fi renunțat la un contract de 1,5 miliarde de euro pentru rețeaua Starlink a SpaceX, invocând schimbările geopolitice.

Musk este așteptat să se retragă din funcția de conducere a Departamentului pentru Eficientizarea Guvernului la finalul mandatului temporar, însă surse apropiate spun că va continua să aibă un rol informal în cercul de apropiați ai președintelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0179
Zi precendentă 4.5116
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 350491.44RON
1 ETH = 7032.23RON
1 LTC = 310.41RON
1 XRP = 8.25RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel