Cu alte cuvinte, persoanele care ies la pensie nu se vor mai putea angaja la o instituție bugetară.
E adevărat, proiectul de lege se află în fază de propunere legislativă. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie votat de parlamentari și publicat în Monitorul Oficial.
În cazul în care proiectul va trece ajunge în etapa de aplicare, beneficiarii de pensii, din sistemul public sau din cele private, nu se vor mai putea angaja la stat.
Prin urmare, dacă un pensionar beneficiază de cele două tipuri de venituri, el va trebui să deciă, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, la care din ele renunță. Adică, fie renunță la pensie pe durata contractului de muncă, fie își dă demisia la instituția de stat unde s-a angajat.
Iniţiativa legislativă aparține deputatului PNL Cristian Buican, potrivit căruia în România există un fenomen alarmant privind numărul tot mai mare al persoanelor care, după retragerea la pensie, continuă să lucreze, cu contract de muncă, la instituția unde și-a desfășurat activitatea.
„Cazurile unor pensionari speciali de doar 40-45 de ani ce ies la pensie şi a doua zi se angajează în aceeaşi instituţie, pe acelaşi post, sunt mai mult decât grăitoare”, afirmă Buican, în expunerea de motive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.