Publicitate
Pentru reglementarea aceste probleme a fost elaborat și pun în dezbatere la Ministerul Finanțelor un proiect de ordonanță. Textul subliniază, printre altele că, reactivarea Loteriei ar antrena cheltuieli ”nejustificate” și efecte departe de cele scontate.
Merită amintit că Loteria bonurilor a funcționat timp de aproximativ cinci ani și a fost concepută ca o măsură de reducere a evaziunii fiscale prin implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți.
Totuși, nu toate prevederile OG 10/2015, care stabilește regulile Loteriei bonurilor, vor fi abrogate. Concret, vor rămâne în vigoare prevederile legate de procedurile de plată a premiilor acordate în cadrul acestui program și a celor stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu, necesare plății sumelor câștigate la loterie și restante în prezent.
Totodată, prin proiect se reglementează atât situația premiilor suspendate la plată, cât și a sumelor stabilite, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor, prin hotărâri definitive ale instanței de judecată. Astfel, sumele aferente plății acestora vor fi achitate de către Ministerul Finanţelor.
Desființarea Loteriei bonurilor este propusă deoarece ea nu-și mai atinge scopul propus - reducerea evaziunii fiscale - în condițiile în care majoritatea comercianților și-au conectat casele de marcat la sistemul Fiscului, iar cei mai mulți români trăiesc la oraș (sau își fac cumpărăturile acolo), unde funcționează (și sunt foarte solicitate) magazinele mari, ce respectă, în mai toate cazurile, obligația de a elibera clienților bonuri fiscale.
Citește și Rabla electrocasnice 2022. De săptămâna viitoare se pot cere bani de la stat
Loteria bonurilor fiscale a presupus plata de premii în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei. De principiu, ea se organiza lunar, în prima duminică după data de 15, pentru luna anterioară, dar putea fi organizată și ocazional. Numărul maxim de premii de la o extragere e stabilit, de către OG 10/2015, la 100.
Extragerile din cadrul Loteriei bonurilor au fost suspendate la apariția pandemiei de coronavirus, mai exact, la intrarea în starea de urgență, suspendarea fiind ulterior prelungită succesiv până în prezent. De fapt, reluarea extragerilor loteriei trebuie făcută, conform OUG 153/2020, “în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă/urgență”, termen ce s-a împlinit în această lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.