Reacția bursei nu a întârziat să apară: acțiunile Activision au pierdut 10% în pre-sesiunea de pe Wall Street. În schimb, titlul Microsoft a câștigat, în același interval de timp, 8,4%, susținut și de rezultatele peste așteptări anunțate marți seara de grupul de tehnologie.
Într-o declarație, Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) a menționat că tranzacția „ar întări avantajul de piață al Microsoft, oferindu-i controlul asupra unor jocuri importante precum Call of Duty, Overwatch și World of Warcraft. Elementele de care dispune CMA indică faptul că, în absența fuziunii, Activision va începe, într-un viitor apropiat, să furnizeze jocuri prin intermediul platformelor „cloud”.
„Cloud computing permite jucătorilor din Marea Britanie să evite să cumpere console de jocuri și ordinatoare scumpe și le oferă mult mai multă flexibilitate și mai multe opțiuni în privința manierei de joc. A permite Microsoft să ocupe o poziție atât de puternică pe piața de ”cloud gaming” într-un moment în care ea cunoaște o dezvoltare rapidă poate pune în pericol inovarea, atât de crucială pentru dezvoltarea acestor oportunități”, a explicat CMA.
Tranzacția ar putea fi compromisă
Decizia CMA este de natură să ducă la anularea tranzacției. În timp ce investigația autorității de reglementare s-a concentrat pe piața din Marea Britanie, experții juridici spun că decizia sa ar putea împiedica tranzacția să continue, deoarece industria jocurilor video este complexă și ar fi dificil pentru entitatea născută în urma fuziunii să opereze în întregime în afara pieței britanice.
Cu toate acestea, Microsoft a anunțat că va contesta decizia CMA și nu va renunța la proiectul său de achiziție. Brad Smith, vicepreședintele Microsoft, a declarat că decizia anunțată miercuri va descuraja inovația tehnologică și investițiile în Regatul Unit. „Suntem deosebit de dezamăgiți de faptul că, după o lungă deliberare, această decizie pare să reflecte o înțelegere greșită a acestei piețe și a modului în care funcționează de fapt tehnologia cloud”.
Activision, la rândul său, a considerat că decizia CMA a fost împotriva ambițiilor Marii Britanii de a deveni o țară atractivă pentru crearea de companii de tehnologie. „Concluziile raportului fac un deserviciu cetățenilor britanici, care se confruntă cu o perspectivă economică din ce în ce mai sumbră”, a apreciat compania. „Inovatorii globali, mari și mici, vor lua în considerare faptul că, în ciuda retoricii sale, Marea Britanie este închisă”, a continuat el.
Decizia de la Bruxelles așteptată pe 22 mai
Autoritățile americane și europene examinează și proiectul de fuziune. Decizia britanică nu va avea un impact direct asupra acestor proceduri, însă tranzacțiile internaționale de acest tip necesită aprobarea multor autorități din întreaga lume pentru a fi realizate.
Comisia Europeană a stabilit 22 mai ca termen limită pentru a lua decizia cu privire la operațiune. În același timp, Comisia Federală pentru Comerț (FTC), autoritatea americană de concurență, a intentat un proces împotriva Microsoft pentru a bloca operațiunea. Dacă nu se ajunge la un acord până atunci, bătălia juridică dintre cele două părți va avea loc în august.
Achiziția Activision, anunțată în ianuarie 2022, ar permite Microsoft să creeze cel de-al treilea editor de jocuri video din lume din punct de vedere al cifrei de afaceri, după Tencent și Sony, și ar constitui cea mai mare achiziție realizată vreodată de grup.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.