Publicitate
Potrivit OUG nr. 55/2021, publicat, în iunie, în Monitorul Oficial nr. 628/2021, prețurile de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor, majorate substanțial în 2020, chiar dublate, au fost readuse la nivelul din 2019. Prin HG 1.174/2021, act normativ publicat luni în Monitorul Oficial, au fost modificate și completate normele metodologice ale Legii din 1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, astfel încât reducerea prețului de vânzare și a chiriei pentru locuințele ANL destinate tinerilor să fie posibilă efectiv.
Spre deosebire de prevederile anterioare, prețurile locuințelor ANL se bazează pe costul de construcție al imobilului, din care se scad amortizarea și costul chiriei plătite de tinerii care locuiesc în acel apartament și care doresc să îl cumpere.
După cum scrie în OUG 55/2021, prețul de vânzare al locuințelor nu pornește de la costul construirii unui nou imobil, în general, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, din care se deduc, în funcție de localitate, o valoare mai mare sau mai mică din amortizare și chiria plătită.
Citește și Jeff Bezos își face birou în spațiu. Va fi o construcție cu ferestre mari
Ținând cont de faptul că, în funcție de regiunea sau chiar localitatea în care este construit un imobil, costurile cu construirea lui sunt diferite, “locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din Capitală”, a subliniat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, cu ocazia apariției ordonanței.
Asta înseamnă că locuințele ANL devin, prin acest OUG, mai accesibile, iar tinerii vor putea cumpăra, astfel, mult mai ușor o locuință, scrie Avocatnet. „Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie și mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil.”, a mai declarat ministrul în același context.
Astfel cum stabilește legislația din domeniu, valoarea de înlocuire pe metru pătrat, de care depinde, în final, prețul locuințelor ANL și valoarea chiriilor pentru acestea, trebuie actualizată în vara fiecărui an. În 2020, deoarece valoarea de înlocuire pe metru pătrat a crescut considerabil, prețul locuințelor destinate tinerilor a înregistrat o creștere similară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.