Publicitate
Potrivit unui comunicat al EximBank, în iunie 2017, Softronic a semnat un contract cu operatorul feroviar Green Cargo din Suedia pentru livrarea a opt locomotive Transmontana. Primele două locomotive au fost deja produse şi livrate, în prezent aflându-se în faza finală de testare. Următoarele şase locomotive, a căror producţie este finanţată de Raiffeisen Bank, vor fi livrate la finele lui 2019, până la mijlocul anului 2020.
Softronic SRL este singurul producător de locomotive electrice din estul Europei.
"În momentul de faţă, Softronic are capacitatea de a produce aproximativ 9-10 locomotive pe an. Locomotiva LEMA este un proiect original al firmei Softronic, primul exemplar fiind fabricat în anul 2010. Până în prezent am fabricat 36 de locomotive destinate, în special, operatorilor feroviari transportatori de mărfuri. Locomotivele noastre circulă pe căi ferate din România, Ungaria, Slovacia şi, mai nou, din Suedia. Pentru transportul de călători fabricam trenul electric Hyperion, care reprezintă materializarea experienţei noastre în proiectarea şi construcţia de material feroviar de înaltă performanţă", a spus Radu Zlatian, director Cercetare-Dezvoltare la Softronic.
O companie relativ nouă
Cristian Sporiş, vicepreşedinte Corporaţii la Raiffeisen Bank, susţine că banca finanţează producţia şi exportul producătorului Softronic deoarece "sprijinim economia românească să fie competitivă pe orice piaţă. Finanţarea acordată de Raiffeisen Bank va fi garantată de EximBank prin emiterea unor garanţii în numele şi în contul statului român.
Softronic este o companie nouă pe piaţa materialului rulant - a fost înfiinţată în 1999 cu capital integral românesc. Produsele de bază sunt locomotiva electrică cu tracţiune cu motoare asincrone (LEMA - Transmontana) şi trenul electric multiunit pentru călători (Hyperion).
Transmontana și Hyperion
"Transmontana" este cea mai performantă locomotivă electrică fabricată în Europa, este omologată de Autoritatea Feroviară Română şi deţine autorizaţii de circulaţie pe căile ferate din Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia şi Suedia. Locomotiva are un design modern, motoare de tracţiune asincrone, frânare dinamică (reostatică şi recuperativă), convertoare electronice de tracţiune, echipamente electronice de comandă şi control bazate pe microcontrolere şi microprocesoare, faruri LED şi multe altele.
"Hyperion" este un tren electric de călători care îndeplineşte cerinţele specifice standardelor Europene (EN şi UIC) şi respectă Specificaţiile Tehnice de Interoperabilitate (STI). Trenul a fost realizat folosind cele mai noi şi performante echipamente electrice, electronice şi mecanice. La fabricarea lui s-au utilizat tehnologii de ultimă oră, având la bază un proiect dezvoltat în anul 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.