Înainte însă, Traian Bădulescu a abordat probleme city break-urilor, întrebat fiind, în acest sens, dacă s-au scumpit, în contextul în care prețurile la biletele de transport au fost majorate. ”S-au scumpit, este adevărat, la fel cum s-au scumpit toate. Dar nu exagerat. Depinde și când rezervi. Dacă toate cazările s-au scumpit, inclusiv în România, cu 5%, 20%, maxim 30%, depinde foarte mult de hotel, de țară, de destinație, biletele de avion s-au scumpit cu 15-20%, chiar și cu 40%. Dar chiar și în cazul cazării, dar mai ales în cazul biletelor de avion, prețurile sunt foarte flexibile. Una este să-ți rezervi cu șase luni înainte și alta este cu o lună mai devreme, când un pasageri, un turist poate plăti cu 100, 200, dacă nu chiar cu 400 de euro mai mult”, a spus consultantul în turism.
Care este soluția ce mai bună
Întrebat cum trebuie să procedeze un român care vrea să găsească variantele cele mai ieftine, care este soluția cea mai bună pentru a economisi niște bani, Trian Bădulescu a declarat că recomandă rezervare la pachet, adică transport și cazare. Purtătorul de cuvânt al ANAT a subliniat că întotdeauna se poate apela la sfaturile unui consultant în turism, ”mai ales că agenția de turism este responsabilă pentru buna desfășurare a pachetului turistic Dacă se întâmplă o problema nu din vina agenției - are avionul o întârziere sau dacă hotelul a acceptat mai mulți clienți decât ar fi trebuit, agenția are, firește, contact cu acel avion sau acel hotel, dar are obligația de a-i găsi turistului soluții. Agenția are un sistem de parteneriate și poate găsi rapid alternative”.
Nu este pregătit pentru așa ceva
În ceea ce privește litoralul românesc. Cât de pregătit este, a fost întrebat Traian Bădulescu. ”În măsura în care a fost și anii trecuți, este pregătit. Din păcate, este nepregătit pentru o sezonalitate mai lungă, nepregătit pentru că nu avem și turiștii care să umple perioadele din extrasezon. Aici am avea nevoie de turiști străini, dar asta este altă poveste. Cum au reușit, spre exemplu, bulgarii să atragă: cu prețuri mici, care atrag atât tineri, cât și seniori, care nici nu vor neapărat temperaturi ridicate. În rest, litorul este pregătit, văd o creștere în continuare în forță a sudului litoralului, ceea ce mă bucură. Iar asta pentru că au fost și foarte multe investiții în stațiuni precum Neptun-Olimp, Venus. Venus, de exemplu, are cele mai multe hoteluri modernizate și câteva chiar noi, raportat la numărul total de hoteluri din stațiune. Și să nu uităm că Venus este o stațiune micuță.
Începe oare sudul să ia fața stațiunii Mamaia? ”Mamaia rămâne, ca de obicei, prin festivaluri, evenimente, cluburi, dar vedem ofensiva, în sensul bun al cuvântului. În ultimă instanță, o concurență nu strică deloc, pentru că se ridică toate sectoarele. Și Eforie s-a ridicat mult, pentru că au și plajele lărgite”, a spus Traian Bădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.