Publicitate
”Discuțiile pe care le-am avut cu companiile private, dar și cu o companie de stat vin în ideea în care economia românească are nevoie de dezvoltare, are nevoie de proiecte care să aducă România acolo unde ne dorim. Și chiar discutam cu Consiliul Investitorilor Străini că au făcut un studiu, o Carte albă în care spuneau că dacă se iau măsurile necesare, am putea ajunge la o creștere de patru ori a Produsului Intern Brut până în 2040. Este momentul să facem pași în această direcție. Salromul este un exemplu și aș vrea să precizez foarte clar aici că statul, care deține 51% din acțiunile Salrom, nu va vinde sau nu va lista aceste acțiuni. Este un acord de principiu pe care Fondul Proprietatea l-a solicitat și a fost aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor anul trecut. Urmează să facem un calendar de implementare. În acest sens am venit cu un memorandum în Guvern, în care am stabilit pașii și, conform planificării, iar eu țin foarte mult la această planificare, undeva în luna mai a anului viitor, Fondul Proprietatea va putea lista pachetul de 49% sau o parte din pachetul de 49% pe care îl deține la Bursa de Valori București. Și atunci, potențialii investitori vor putea achiziționa aceste acțiuni”, a spus ministrul Economiei la conferința organizată de DC News Media Group.
”În acest sens și având în vedere că simplul demers de listare nu este, din punct de vedere administrativ, suficient, am demarat și procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație și a echipei manageriale, conform Ordonanței 109.
Dacă tot vorbim de guvernanță corporativă, dacă tot vorbim de buna guvernanță a companiilor, atât a celor private, dar și a celor de stat, trebuie să vă spun că am demarat procedurile de selecție a membrilor din consiliile de administrație și din echipele manageriale pentru marea majoritate a companiilor din portofoliul Ministerului Economiei. În ultimă instanță știm că Guvernul României și-a asumat un obiectiv major de țară, și anume intrarea în acest club select al țărilor din OCDE, și atunci implementarea principiilor guvernanței corporative și selecția echipelor manageriale, conform principiilor guvernanței corporative reprezintă o obligație, până la urmă. Este unul dintre obiectivele, din țintele care au fost stabilite.
Bineînțeles că ne uităm foarte serios la cum am putea să finanțăm companii, companii de stat prin intermediul piețelor de capital. Și am avut discuții cu mai multe companii din portofoliul Ministerului Economiei prin emiterea de obligațiuni sau etape care ar putea să ducă la o transparență suplimentară a acestor companii, pentru a deveni atractive. Pentru că, din punctul meu de vedere, sunt companii ale statului român care pot fi atractive, care pot atrage surse de finanțare pentru îndeplinirea obiectivelor de investiții, dar pentru asta trebuie să facem câțiva pași. Dar un astfel de demers nu poate fi realizat de pe o zi pe alta. Trebuie să recunoaștem lucrul acesta. Cei care lucrează în domeniu știu că sunt anumite proceduri ce trebuie duse la îndeplinire, inclusiv alegerea unui auditor, care să evalueze rezultatele financiare pentru listare și suntem hotărâți să discutăm un astfel de demers pentru companiile care pot fi atractive”, a detaliat Florin Spătaru.
Intervenind în discuție, Adrian Tănase, Director General BVB, a declarat că ”listarea Salrom este una pe care o așteptăm și ne bucurăm că există perspective ca acest lucru să se întâmple în prima parte a anului viitor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.