Marius Dan a fost întrebat cât estimează că va obține din listarea acțiunilor. ”Sperăm ca IPO-ul Hidroelectrica să fie cel mai mare IPO făcut în Europa Centrală şi de Est în ultimii şase-şapte ani. Valoarea pe care noi o estimăm, în funcţie de pachetul vândut, în funcţie de multiplii la care se va vinde compania, valoarea tranzacţiei ar putea fi între 2,3 - 2,5 miliarde de dolari la un nivel minim, până la 4 miliarde de dolari dacă vom vinde 15% din companie.
Bineînţeles, dacă condiţiile o vor cere şi vom vedea foarte multă cerere pentru acţiunile Hidroelectrica, Fondul Proprietate ar putea vinde chiar întreg pachetul de acţiuni, 20%, ceea ce bineînţeles ar fi benefic pentru lichiditate, pentru free-float ulterior, după ce se va realiza tranzacţia”, a declarat reprezentantul Fondului Proprietatea.
Capacitate bună de a genera cash
Potrivit spuselor sale, ”Hidroelectrica are o capacitate foarte bună de a genera cash, iar acest lucru este bineînţeles atractiv şi pentru investitorii interesaţi de IPO, dar a emite acţiuni noi. A ridica bani din piaţă fără a avea nevoie de ei nu e o tranzacţie ideală şi atunci intervenea posibilitatea ca statul român să-şi vândă o parte din acţiunile deţinute la Hidroelectrica, adică din cei 80% să vândă 10%”.
În ceea ce privește stadiul listării, el a precizat că există ”aprobarea acţionarilor, această aprobare a fost luată la sfârşitul lunii martie, de demarare a procedurilor de listare doar la Bursa de Valori Bucureşti. Am avut o adunare generală a acţionarilor săptămâna trecută prin care a fost aprobată activarea consultanţilor selectaţi încă din 2019. Deci consultanţii au fost activaţi.
Se caută consultant financiar
Noi, Fondul Proprietatea, suntem în acest moment în proces de selecţie pentru un consultant financiar care să ne reprezinte pe noi, iar ulterior va fi demarat procesul de selecţie pentru băncile care vor efectua această tranzacţie. Va fi un consorţiu probabil destul de larg, pentru că dimensiunea tranzacţiei este foarte mare.
Sperăm ca băncile să fie selectate în maximum patru până la şase săptămâni, iar apoi va demara efectiv procesul de listare, prospectul, toţi paşii necesari pentru efectuarea acestei tranzacţii. Dorinţa noastră este să avem Hidroelectrica listată la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe o piaţă internaţională până pe 15 noiembrie. Nu e un lucru uşor de realizat, dar ăsta este orizontul de timp la care noi ne uităm”, a adăugat Marius Dan.
Întrebat dacă mai există băieți deştepţi care căpuşează Hidroelectrica, Marius Dan, a declarat că, ”dacă ne uităm la evoluţia companiei faţă de acum zece ani putem spune că nu există, compania a avut profituri în creştere, rezultate foarte bune, este mult mai eficientă, deci nu, nu avem motive să credem că există băieţi deştepţi la Hidroelectrica.
Deci nu credem că există aceiaşi băieţi deştepţi care beneficiau de preţuri reduse la energie acum zece ani şi care înregistrau profituri enorme practic prin transferul profitului de la Hidroelectrica către ei. Există băieţi deştepţi în acest moment şi nu doar băieţi, ci persoane deştepte la Hidroelectrica.
Pentru că toţi angajaţii companiei, managementul, Consiliul de Administraţie, care au dus la performanţa din acest moment a Hidroelectrica şi au contribuit la progresul companiei ca cel mai valoros jucător din economia românească, cred că ei merită această etichetă de oameni deştepţi”, a subliniat oficialul FP.
Citește și Hidroelectrica, evaluată la 57 miliarde de lei. Creştere cu 7,3 miliarde de lei într-o lună
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.