Publicitate
Fostul deputat și secretar de stat Marin Anton a fost sau este implicat în numai puțin de 26 de firme, dar pe majoritatea a decis să le lichideze în ultimii ani. Afacerile politicianului cu o avere estimată doar pe baza declarațiilor oficiale de parlamentar la peste 10 milioane de euro sunt dintre cele mai variate. Marin Anton are businessuri importante în agricultură, imobiliare, producția de vinuri, de sticlă, cultivarea strugurilor și cerealelor, energie regenerabilă, turism și producerea combustibililor. Politicianul liberal este acționar la THR Marea Neagră SA, una din cele mai mari firme din turismul românesc, dar participația este redusă, astfel încât nu poate înțelege prea mult din profitul acesteia, în timp ce RAFO SA, la care Anton este de asemenea acționar, se zbate într-un proces de faliment.
Datorii uriașe: peste 96 de milioane de lei
Liderul PNL deține agenția imobiliară Eurosudest SRL, fără activitate în ultimii 10 ani, dar cu pierderi de peste 600.000 lei și datorii de 1,4 milioane lei. Situația se regăsește în oglindă și la VVTC Euroglass SRL, firmă specializată în prelucrarea sticlei, cu 0 afaceri și datorii de aproape 1,4 milioane de lei. Anton obține însă ceva bani din cultivarea strugurilor, deși profitul declarat este nefiresc de mic. MMM Vinprod SRL a raportat în 2017 afaceri de 5,95 milioane lei și un profit net de numai 55.000 lei, cu 13 angajați, precum și datorii de 3,6 milioane lei. La fel stau lucrurile și în cultivarea cerealelor, Marin Anton fiind unul din marii producători ai județului Giurgiu.
Citeşte şi: Baronul PDL care a încasat o dobândă uriaşă pentru împrumutul dat PNL
Romsem SRL a raportat pentru anul 2017 afaceri de peste 3,6 milioane lei și un profit de nici 23.000 lei, cu 17 angajați, dar și datorii de peste 5 milioane de lei. La rândul său, Maragro SRL, specializată tot în cultivarea cerealelor, a înregistrat afaceri de 4 milioane lei în 2017 declarând însă un profit rizibil, de 1.100 lei, cu 9 angajați și datorii de 3 milioane de lei. V&V Trading Company SRL și VVTC Euro-Construct SRL au declarat în ultimul an fiscal activitate 0, pierderi cumulate de aproape 300.000 lei și datorii totale de aproape 220.000 lei, în timp Cord SA Buzău, un tradițional producător de sârmă controlat de același Marin Anton, a raportat ultima oară, în 2014, afaceri de 1,3 milioane lei, pierderi de 210.000 lei și datorii de peste 80 de milioane de lei.
Pe de altă parte, firmele A&V Consulting 2002 SRL, V&V Consulting Company SRL, VVTC Imobiliare SRL, Cord Commerce 2002 SRL, Tehnoglass Line SRL, Euroglass SRL, Primpest Impex SRL, Evo Sport SRL, AH Times SRL şi Cerelast SA, toate deținute de Marin Anton, au fost lichidate și radiate în perioada 2012-2103. Aceeași soartă au avut-o și toate firmele sale din energie: Sun Park SRL, Solar Energy Construction SRL, Photovoltaic Park Development SRL şi Solar Factory SRL au fost desființate în intervalul 2015- 2016, cu datorii totate de 1,2 milioane de lei. Una peste alta, firmele lui Marin Anton au adunat datorii uriașe sub managamentul politicianului: peste 96 de milioane de lei.
Avere impresionantă
Chiar și așa, Marin Anton rămâne un om extrem de bogat. La finalul ultimului său mandat de deputat, în decembrie 2016, liberalul a declarant că este proprietarul a 29 de terenuri în Călărași, Giurgiu, Buzău, Prahova și București, cu o suprafață totală de peste 2.000.000 metri pătrați, deține un apartament și trei vile, are un BMW X5 și încă unul M6, tablouri, ceasuri și bijuterii de 250.000 de euro, are de recuperat împrumuturi în valoare de 7,3 milioane de lei și 33.000 de euro, venituri de 60.000 de lei de la Camera Deputaților, 310.000 lei de la Raiffeisen și BCR, dividende de 660.000 lei de la Romsem SRL, reușind să doneze, în același an, și câte un apartament fiicei și fiului său, în același bloc, într-una din cele mai scumpe zone ale Bucureștiului.
Asociat cu nume celebre și judecat pentru spagă
Marin Anton a făcut afaceri cu personaje dintre cele mai controversate. În primul rând, politicianul a fost managerul rafinăriei RAFO, pe când aceasta a fost devalizată de gruparea Ovidiu Tender- frații Iancu. Toți cei din dosar au fost condamnați la ani grei de închisoare, numai Marin Anton este liber și prosper. Liberalul a făcut afaceri cu Cristi Borcea, dar și cu fostul stelist Dennis Șerban și a fost asociat cu bulgarul Cristian Gheorghiev Popescu, membru al celebrei ”grupări a vameșilor” din Constanța, precum și cu vedeta TV Oana Cuzino.
Citeşte şi: Elena Udrea a făcut bani frumoşi în România de când e în Costa Rica. Sumă colosală
Fost secretar de stat la Transporturi și apoi la Mediu, unde a fost detașat în 2010 după ce a încercat să vândă singurele feriboturi românești ”Eforie” și ”Mangalia”, în ciuda unei interdicții venite din partea CSAT, Marin Anton a fost în numai puțin de șase partide, din care numai în PNL de trei ori, urmând un traseu uluitor: PNL- PLD- PDL-PNL- PMP- UNPR- PSD- PNL. În ianuarie 2018, Marin Anton a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi primit în 2009 o șpagă de 23 de milioane de lei de la Astaldi pentru a permite derularea contractului de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.