Publicitate
În cadrul unei întâlniri, președintele chinez Xi Jinping și premierul japonez Fumio Kishida au declarat că vor conlucra pentru a stabili o relație care să le aducă beneficii celor două puteri, punând accentul pe interesele economice comune, în contextul unei serii de dispute diplomatice, informează Reuters.
Liderii celor mai mari două economii din Asia au discutat joi la un hotel din San Francisco despre probleme precum interdicția impusă de China asupra fructelor de mare japoneze și cazul unui om de afaceri japonez reținut în China sub suspiciunea de spionaj.
Aceștia s-au angajat, de asemenea, să poarte un dialog despre controlul exporturilor, în cadrul unei întâlniri în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific.
Țările lor ar trebui "să se concentreze pe interesele comune" și să reafirme o "relație strategică de beneficii reciproce și să-i dea un nou sens", i-a spus Xi lui Kishida.
Cele două puteri s-au confruntat în ultimul timp pe teme precum revendicările teritoriale și tensiunile comerciale din Taiwan.
China a impus recent restricții la exportul de metale pentru fabricarea de cipuri, cum ar fi galiu, și se așteaptă ca în decembrie să limiteze exporturile de grafit, utilizat în baterii. Japonia a restricționat exporturile unor echipamente de fabricare a cipurilor.
Presiunea Chinei de a reafirma relațiile cu Japonia ar putea fi parțial determinată de legăturile strânse ale acesteia cu Washingtonul, marele rival al Chinei, a declarat Rumi Aoyama, un expert în relațiile dintre Japonia și China.
În marja summitului APEC, Kishida s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, pentru a șaptea lor întâlnire din acest an. Aceștia au promis să promoveze o cooperare mai prolifică și au discutat despre preocupări comune, cum ar fi testele cu rachete ale Coreei de Nord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.