Liderii Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional (FMI) au declarat marți că vor colabora cu viitoarea administrație a președintelui ales al Statelor Unite, republicanul Donald Trump, pentru a continua finanțarea țărilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.
Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a afirmat în cadrul unui panel organizat la summitul ONU COP29 pentru climă, desfășurat în Azerbaidjan, că instituția globală a colaborat cu Trump în mandatul său anterior și este deschisă să facă acest lucru din nou. „Au un mandat din partea poporului american”, a subliniat aceasta.
Georgieva și-a exprimat încrederea că sectorul privat american va continua să investească în tehnologii verzi. „Este o strategie de afaceri să fii cu un pas înainte, și nu am nicio îndoială că acest lucru va continua”, a adăugat ea.
Alegerea lui Trump, despre care se anticipează că va retrage Statele Unite din eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea FMI și Băncii Mondiale - unde SUA este cel mai mare acționar - de a crește finanțarea pentru țările care se confruntă cu probleme climatice.
Summitul din acest an își propune să mobilizeze sute de miliarde de dolari pentru a sprijini tranziția globală către surse de energie mai curate și pentru a limita daunele climatice provocate de emisiile de carbon ale celor mai mari economii din lume, inclusiv Statele Unite.
Ajay Banga, președintele Băncii Mondiale, a subliniat că Trump a câștigat alegerile cu o marjă istorică, ceea ce impune respect, și a evidențiat eforturile băncii de a deveni mai eficientă și mai eficace, încurajând totodată investițiile private în finanțarea pentru climă. „Vom discuta cu el. Asta e treaba noastră”, a spus Banga, menționând că, în cele 17 luni petrecute la conducerea băncii, au avut loc schimbări și în guvernele celor mai mari patru donatori ai băncii - Germania, Franța, Japonia și Marea Britanie.
Trump, cunoscut pentru respingerea multilateralismului, a promis majorări masive ale tarifelor pentru produsele importate din China și alte țări, ca parte a agendei sale „America First”.
Agenda conservatoare republicană „Project 2025”, de care Trump s-a distanțat, prevede retragerea Statelor Unite din FMI și Banca Mondială, concentrându-se exclusiv pe ajutor bilateral pentru dezvoltare și finanțare, în conformitate cu interesele SUA.
Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO al grupului de energie verde Masdar din Emiratele Arabe Unite, a declarat că Statele Unite rămân o piață cheie, în ciuda schimbărilor politice, și că compania va continua să-și extindă prezența acolo.
„Multe state republicane din SUA folosesc intens surse regenerabile. Ele sunt foarte susținătore ale energiei, așa că nu vedem cu adevărat niciun impact, sincer”, a adăugat el, referindu-se la statele controlate de republicani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.