"România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme", a spus şeful ANRE, prezent la conferinţa Focus Energetic.
El a precizat că deja au fost identificate capacităţi de 3.800 de MW care îşi vor pierde licenţa în acest an.
"Împreună cu Ministerul Energiei am reuşit să facem o primă evaluare a acestor capacităţi, a celor 8.000 de MW. Sunt peste 3.800 identificaţi până la finele anului vom lua decizia privind suspendarea şi ridicarea licenţelor, astfel încât România să nu mai apară pe site-ul Comisiei Europene cu informaţii care nu sunt reale. Aceste date trebuie să fie apropiate de realitate, pentru că ele generează disponibilitate pentru investitori de a realiza capacităţi energetice, atât de necesare pentru România şi pentru regiune", a susţinut Chiriţă.
Citește și Importatori de electricitate. Producem cu 2% mai puțin
Oficialul ANRE a arătat că în această toamnă vor fi publicate primele concluzii ale analizei.
"Este o chestiune pe care noi o vom finaliza şi o vom pune în practică până la finele anului, deja deciziile sunt pregătite. În septembrie vom lucra efectiv şi sper ca în octombrie, noiembrie cel mai târziu, să aveţi pe site-urile noastre, ale ANRE şi ale ministerului, rezultatul acestor analize şi identificări", a mai spus Chiriţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.