Proiectul, adoptat de Senat în 2017, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Potrivit proiectului, terenurile pentru care se aplică acest regim fiscal sunt insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public sau privat al statului. Acestea sunt scutite de taxa pe teren.
Unităţile administrativ-teritoriale pot concesiona suprafeţele disponibile din aceste terenuri pentru activităţi economice, respectiv, de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc şi cele de servicii conexe acestora.
Citește și: Albania interzice un viciu extins la scară națională
Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocurilor de bingo desfăşurate în săli de joc. Taxele şi impozitele locale pentru construcţiile şi activităţile economice de pe aceste terenuri se vor putea reduce cu 50%.
În limita competenţelor legale, autorităţile publice vor putea adopta măsuri administrative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, mai prevede proiectul aprobat de Comisia juridică.
Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, a susţinut că legea este una "cu dedicaţie" şi a anunţat că USR o va ataca la Curtea Constituţională deoarece ar crea ”paradisuri fiscale”, inclusic în Delta Dunării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.