"În ceea ce priveşte litigiile de muncă, lucrurile nu s-au schimbat de la ultimele date din primăvară. Marea lor majoritate este legată de această minunată Lege a salarizării unitare care îi vizează pe salariaţii bugetari, care mai găsesc nişte sporuri pe care le primesc sau nu în cuauntumul pe care l-ar dori. Din partea privată, în raportul lor de muncă nu prea am observat să fie aşa de multe litigii, probabil că ducem şi lipsă extraordinară de forţă de muncă înalt calificată. Nu pot să vă mint şi să vă spun că parte dintre colegii mei din facultate care activează acum în mediul privat le este foarte greu să găsească forţă de muncă înalt calificată. Din acest motiv, angajatorii probabil că sunt mai atenţi cu salariaţii pe care îi mai au", a spus Ciornei.
Potrivit judecătoarei, relaţiile de muncă sunt guvernate, din ce în ce mai mult, în ultima perioadă de principiul bunei credinţe.
Citește și Noul contract colectiv de muncă în Sănătate. Principalele prevederi
"Principiul bunei credinţe trebuie să guvernează relaţiile de muncă. Este fundamental dacă dorim să atragem forţă de muncă. Acest principiu include cooperarea loială, încrederea reciprocă şi care trebuie să existe între partenerii sociali. Din ce în ce mai des, Curtea Constituţională îşi bazează hotărârile pe acest principiu, din ce în ce mai mult. Majoritatea oamenilor nu vin în instanţă pentru că habar nu au că ar putea sau pentru că le este frică să nu-şi piardă locul de muncă. Angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi care nu sunt sclavi pe plantaţie, iar angajaţii să înţeleagă că au drepturi, dar şi nişte obligaţii", a susţinut Alma Manuela Ciornei.
Reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul muncii, formării profesionale şi antreprenoriatului participă, marţi, la cea de-a VII-a ediţie a Forumului Dreptului Muncii, organizată de publicaţia Legal Magazin, la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.