Majorarea punctului de pensie
Punctul de pensie a crescut de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, potrivit noii legi a pensiilor. Asta înseamnă că abia în ultimele patru luni ale anului pensionarii au luat mai mulți bani. Din septembrie pensiile au crescut cu 15%. De exemplu, cine a avut 1,2 puncte a luat mai mult cu 198 de lei, cine a avut 1,5 puncte a primit în plus 247,5 lei, cine a avut două puncte a luat 330 de lei etc.
Pensia minimă se dă indiferent de vechime
Pensia minimă a crescut de la 640 de lei, la 704 de lei, tot din septembrie. Practic, și în 2019 toți pensionarii care au pensia minimă au primit aceeași majorare indiferent de anii lucrați.
Citeşte şi : Pensionari, scutiți de impozit. O singură condiție de îndeplinit
Numărul total al celor care beneficiază de pensia minimă cu componentă de indemnizație socială se ridică la aproximativ 806,5 mii de persoane din care 661,8 mii de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat, 143 mii de persoane din rândul pensionarilor agricultori și 1,3 mii de persoane din sistemul militar, potrivit datelor de la Statistică.
Se finalizează recalcularea pensiilor
Cei mai câștigați au fost pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie au beneficiat și de recalculare în baza Legii nr. 221/2018. De recalculare au avut parte toți pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei existente înainte de aprilie 2001. În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.
Cumpărarea anilor pentru pensie
Anul acesta, românii nu și-au mai putut cumpăra vechime pentru pensie având în vedere că vechiul mecanism a expirat în 2018. Însă cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut a fost prevăzută în legea privind sistemul public de pensii. Dar prevederea legată de plata retroactivă a contribuției la pensii ar urma să se aplice abia din anul 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.