Astfel, iniţiativa legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
Prin noua modificare se dorește înlăturarea discriminărilor create ca urmare a acordării, prin ordonanţe de urgenţă, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activităţi, astfel că este necesară completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările completările ulterioare, sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de muncă încadrate conform anterioare în grupa I de muncă şi pentru aceste activitaţii.
Inițiatorii spun în expunerea de motive că neasimilarea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, nu va face posibilă aplicarea reducerii de vârstă întrucât, persoanelor respective, nu li s-a recunoscut grupa de muncă şi, ca atare, nu pot beneficia de reducere.
În document se mai spune că activităţile desfăşurate au un ridicat nivel aI riscului şi ca urmare a evaluării acestuia în ceea ce priveşte accidentele sau bolile profesionale a reieşit că acestea contribuie la afectarea gravă a sănătăţii angajaţilor, ceea ce face imperios necesară adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare.
Inițiatorii legii expllică și că trebuie luate în considerare că acești angajaţi sunt expuşi în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spaţii puţin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi, ceea ce determină afecţiuni respiratorii care nu le permite munca în astfel de medii, precum şi necesitatea menţinerii forţei de muncă şi a locurilor de muncă din industria de producţie a energiei electrice în termocentrale pe baza de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru a înlătura gravele diferenţe de tratament juridic dintre categoriile de asiguraţi în sistemul public în ceea ce priveşte recunoaşterea şi garantarea unor drepturi de asigurări sociale.
Citește și: Pensionare. Reconstituirea vechimii. Cât costă
Desființarea cărților de muncă și digitizarea lor a fost, putem spune, un fiasco. Sunt foarte mulți cei care aleargă acum ca să își reconstituie vechimea, de foarte multe ori arhivele fiind vraiște, practic mormane de hârtii iar cărțile de muncă de fapt nici nu au fost scanate iar bazele de date cu vechimile oamenilor sunt de cele mai multe ori incomplete.
Reconstituirea vechimii a devenit o corvoadă complicată și care presupune cheltuieli destul de consistente. Un lucru curios este că acum de arhive se ocupă societăți comerciale care cer prețuri mari pentru eliberarea documentelor din arhive, acte necesare pentru reconstituirea vechimii necesare ieșirii la pensie. Acest aspect a fost criticat inclusiv de Curtea Constituțională.
La ora actuală se află la Parlament o propunere legislativă care limitează tarifele (cu toate că aceste costuri ar trebui eliminate complet).
Dovada vechimii în muncă, potrivit art. 159 alin (1) din Legea 263/2010, se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, inclusiv pentru vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă.
Pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 și momentul intrării în vigoare a Legii 263/2010, conform art. 159 alin (2), dovada stagiului de cotizare, realizat în sistemul public de pensii, se face cu adeverința eliberată de casele teritoriale de pensii pe baza declarațiilor privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, a declarației individuale de asigurare, a declarației nominale de asigurare sau a contractului de asigurare socială, după caz. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.