„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: (...) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență, ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”, scrie în textul Legii nr. 127/2019 și publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial.
În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.
Citește și Pensie anticipată. Surpriza din noua Lege a pensiilor
Astfel, studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurați în sistemul de pensii (o persoană este asigurată, de exemplu, dacă a lucrat ca salariat în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.