Legea pensiilor a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților și reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR.
Punctul de pensie va crește și va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022.
Punctul de pensie va fi de : la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei, la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei, la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
La data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință este de 75 de lei.
Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
Lia Olguța Vasilescu susținea că nicio pensie nu va scădea și că vârsta standard de pensionare nu se va modifica. "În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urmă recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârstă standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.