Chiar și ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a criticat pe reprezentanții USR spunând că veniturile suplimentare care se vor încasa ca urmare a aplicării legii offshore ar trebui să se ducă în investiţii și nu în pilonul II de pensii, așa cum propuseseră aceștia.
"USR doreşte ca aceşti bani să fie investiţi în fondurile de pensii. Asta nu înseamnă să ceea ce propune coaliţia nu este bun. Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei.
Pe de altă parte, Cătălin Niță, directorul executiv al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG), a afirmat că proiectul de lege offshore dezbătut în prezent de Parlament are o formulă "mult îmbunătăţită", în care se regăsesc principiile de stabilitate, predictibilitate, fiscalitate competitivă şi piaţă liberă.
"Această lege este extrem de importantă pentru industria noastră. (...) De patru ani ne chinuim să deblocăm această lege. Urmărim trei principii simple şi clare: stabilitate şi predictibilitate, pentru că investiţiile pe acest sector se derulează pe zeci de ani şi discutăm de multe legislaturi parlamentare şi sunt investiţii de miliarde de euro; al doilea principiu este acela de a avea o fiscalitate competitivă - există o concurenţă acerbă de a atrage capitalul într-o ţară, dar noi avem norocul că avem investitori în ţară, care vin cu fonduri proprii fără să implice statul colateral şi îşi asumă majoritatea riscurilor în privinţa investiţiei, iar al treilea principiu este de a avea o piaţă liberă. Putem spune că cele trei principii se regăsesc în forma proiectului, este o formulă mult îmbunătăţită", a spus șeful FPPG.
Proiectul legii offshore, dezbătut în comisii, la Camera Deputaţilor
El a adăugat că sunt lucruri care pot fi îmbunătăţite, dar toată lumea este conştientă că s-au schimbat contextul internaţional şi "paradigma de a avea gaze".
"Ne-am uitat şi noi în propunerile iniţiatorilor. Totdeauna există variante îmbunătăţite. Fiecare consideră că e nevoie de ceva în plus sau în minus. Sperăm ca forma adoptată astăzi să conducă la investiţii", a menţionat Cătălin Niţă.
Deputaţii membri ai celor două comisii parlamentare, cu excepţia reprezentanţilor AUR, au apreciat proiectul.
Deputatul PSD Radu Popa a afirmat că acest proiect trebuie adoptat pentru ca România să nu fie dependentă de gazul rusesc.
"Este un proiect important. Legea trebuie să treacă, e perfectibilă, dar dacă nu trece ne blochează investiţiile în offshore. Rămânem la mâna unor gaze din Rusia, dacă proiectul nu este adoptat", a spus Popa.
Deputatul AUR Titi Stoica a criticat proiectul, menţionând că "statul român se bazează pe nişte studii a două companii făcute pentru alţi beneficiari companii private".
La rândul său, deputatul AUR George Simion s-a arătat nemulţumit de nivelul prevăzut pentru redevenţe, dar şi de faptul că "gazul extras din Marea Neagră va fi tranzacţionat de companiile private".
Proiectul de lege urmează să fie votat de Camera Deputaților care este și for decizional după care urmează să fie promulgată de președitele statului și publicată în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.