Diferența dintre legea veche și cea nouă.
"De exemplu avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze. Este o noutate. Întâi cumpără statul român și companiile românești acest gaz și pe urmă se poate exporta surplusul. În ceea ce privește consumul și cu Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat european în acest moment în fața acestei agresiuni a lui Putin asupra Statelor Independente. De departe, toată Europa trebuie să ajute în acest moment Republica Moldova. Sunt anumite praguri de impozitare. Cert este totuși să nu intrăm în detalii, să avem concluzia."
Concluzia.
Statul român va câștiga 60%, companiile care sunt două, este OMV și Romgazul, o companie de stat totuși au 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră. Noutatea este și această abordare pe onshore de mare adâncime. Știți acele zăcăminte între majore la mare adâncime descoperite în județul Buzău, județul Brăila.", a declarat Marcel Ciolacu.
În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi.
Legea offshore a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, modificarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.