Dreptul Uniunii Europene, mai ales în domeniul protecției consumatorilor, asigură o protecție minimală a deținatorilor. În dreptul intern, acest standard poate fi depășit, cu condiția ca normele în discuție să fie mai favorabile consumatorilor. În baza principiului echivalenței, instanțele naționale sunt obligate să aplice aceste garanții procedurale atunci cand normele din dreptul intern le-ar impiedica, în mod obițnuit, să o facă, și chiar să ignore jurisprudența contrară a instanțelor de la varful sistemului lor judiciar, se spune în expunerea de motive a noii legi.
Principiul efectivității impune ca normele naționale de procedură să nu facă imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite cetățenilor, inclusiv consumatorilor, de dreptul UE.
Aceste cerințe se referă, în principiu, la:
efectivitatea caracterului ne-obligatoriu al clauzelor abuzive;
necesitatea unor mijloace adecvate și eficace pentru prevenirea utilizării în continuare a clauzelor contractuale abuzive;
dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, prevăzut, de altfel, de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale.
Lege împotriva speculei cu creanțele populației
Normele din Codul de procedură civilă referitoare la încuviințarea executării, la evacuarea din locuința familiei sau la cauțiunea necesară pentru suspendarea executării ori pentru înghețarea efectelor unei clauze contractuale, încalcă aceste principii, eliminând sau reducând la caracteristici iluzorii garantiile oferite de DCA, consumatorilor.
Noua lege spune că: ”Obiectul prezentei legi îl reprezintă limitarea caracterului executoriu în sine al contractelor actelor juridice utilizate de comercianți pentru declanșarea și derularea executării silite, în scopul protejării consumatorilor impotriva demersuri abuzive intempestive ale creditorilor, ” pe de o parte.
Pe de alta: ”Protecția locuinței familiei debitorului [...] este un obiectiv prioritar al prezentei legi, fiind o expresie a obligației Statului român de a ocroti familia. ”
Noua propunere se aplică raporturilor juridice dintre consumatori și comercianții care beneficiază de caracterul de titlu executoriu în sine al contractelor sau al actelor juridice care le utilizează în activitatea lor curentă, incluzând, dar fără a se limita la instituțiile de credit, instituțiile financiare ne-bancare, societățile de leasing, furnizorii de servicii de utilitate publică, colectorii de creanțe.”
Legea vrea să prevină executările silite efectuate cu rea-credință sau intempestive cât și a evacuării imediate a familiei din locuință în momentul pronunțării executării, aceștia având la dispoziție un an pentru a elibera casa, acestea fiind numai o parte din noile drepturi pe care un împrumutat le va avea din momentul în care această prevedere va intra în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.