Preşedintele francez Emmanuel Macron a sesizat, cu câteva zile înainte de adoptarea textului, Consiliul Constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Franţa, responsabilă de validarea constituţionalităţii legilor. Această sesizare ”va permite ridicarea îndoielilor, a tuturor suspiciunilor”, a explicat ministrul de interne Christophe Castaner, exprimându-se în favoarea textului pe care l-a caracterizat drept o ”lege de protecţie”.
”Acest text nu are nici cel mai mic caracter arbitrar”, a dat asigurări Christophe Castaner, subliniind că ”justiţia rămâne garantul ultim al libertăţilor”.
Propunerea legislativă îi viza iniţial pe aşa-numiţii 'black blocs', activiştii anarhişti îmbrăcaţi în negru, implicaţi în acţiuni violente în cadrul manifestaţiilor, şi a fost aprobată pentru prima dată de Senat în octombrie. Guvernul a luat-o însă înapoi în ianuarie pentru modificări, după primele manifestaţii ale 'vestelor galbene', francezii care protestează împotriva politicii sociale şi fiscale a executivului.
Citește și: Macron, pe cale să învingă Vestele Galbene
Aceste manifestaţii, care au loc în fiecare sâmbătă din 17 noiembrie, au fost în mare parte marcate de violenţe între protestatari şi forţele de ordine. La începutul lunii decembrie, imaginile haosului din Paris şi de pe celebrul Bulevard Champs Elysées au făcut înconjurul lumii. ”Acest text nu vizează 'vestele galbene', ci dimpotrivă, 'cagulele negre'”, a subliniat senatorul de dreapta Bruno Retailleau, adăugând că, în opinia sa, ”în centrul textului se află infracţiunea de ascundere a feţei”.
”Este pusă în pericol libertatea de a manifesta”, a denunţat la rândul său preşedinta grupului CRCE (comunist), Eliane Assassi, în timp ce ecologista Esther Benbassa a reproşat că dreapta din Senat şi majoritatea prezidenţială, ”mână în mână”, ”sfidează marile instituţii internaţionale care au denunţat recent escaladarea violenţelor împotriva manifestanţilor”.
Apărătorul drepturilor omului Jacques Toubon a exprimat de asemenea rezerve faţă de noua lege, precizând că este ”clar că această dispoziţie privind interdicţia de a manifesta poate să pară în contradicţie cu principiile noastre constituţionale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.