Mai exact, vechiul Parlament a modificat OUG 136/2020, suplimentând bugetul asigurărilor sociale cu suma necesară pentru majorarea punctului de pensie cu 40%, a explicat Elena Cristian, redactor șef DC Business. ”Ce înseamnă asta? Că președintele dă din nou cu flit milioanelor de pensionari și cere reexaminare, de către noul Parlament, a acestui normativ. Rezultatul, îl știm cu toții din declarațiile publice ale actualei actualei guvernări. Nu va fi acordată majorarea de 26% la punctul de pensie”, a punctat Elena Cristian.
Demersul intervine pe fondul discuțiilor legate de o majorare, care va fi, de fapt, o indexare a pensiilor, așa cum a declarat recent ministrul Muncii, Raluca Turcan. Adică un plus de numai 3%, față de cele 26% cu cât ar fi trebuie să crească veniturile pensionarilor, conform legislației în vigoare, respectiv Legea pensiilor adoptată în 2019 și care intră în vigoare, în totalitatea ei, la 1 septembrie 2021.
”Față de forma adoptată de Guvern, Parlamentul a operat o singură modificare în conținutul normativ al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Astfel, articolul unic din legea supusă reexaminării - cu referire la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 136/2020 - prevede: „(1) Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 427.076 mii lei, subvenția de la bugetul de stat majorându-se cu aceeași sumă”, se spune în cererea de examinare.
Citește și Cu cât vrea Raluca Turcan să îndexeze PENSIILE. Acesta este PROCENTUL
Potrivit textului, postat pe site-ul Președinției, în contextul ”în care actul normativ ce a generat intervenția legislativă din cuprinsul legii supuse reexaminării a fost declarat neconstituțional, considerăm că este necesară reanalizarea de către Parlament a Legii pentru aprobarea OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 în vederea corelării celor două acte normative”.
Această corelare, explică în continuare președintele Iohannis în solicitarea sa, ”este cu atât mai necesară cu cât legea supusă reexaminării reglementează exclusiv măsuri de ordin tehnic, prin care se asigură finanțarea de cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii estimate în baza unui nivel deja decis al punctului de pensie, respectiv în baza unui calendar deja aprobat de modificare a acestuia. Or, creșterea sau diminuarea punctului de pensie se va stabili prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare, care se află pe agenda Parlamentului în vederea punerii de acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 1/2021”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.