Documentul va ajunge spre dezbatere în Camera deputaților, unde, pentru a intra în vigoare, trebuie să primească vot favorabil, pentru ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
Odată cu aprobaraea proiectului, devine posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv în scopuri medicinale. Ceea ce înseamnă că, în eventualitatea adoptării acestei inițiative legislative, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și alte produse preparate pe bază de canabis.
Toate vor fi eliberate doar pe bază de prescripție medicală, utilizând un formular special, securizat, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop. Prescrierea medicală va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.
Citește și Legalizarea canabisul medicinal în România. Ce propun senatorii
Potrivit proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.
Încă din martie, autoritățile din România luau în calcul legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut). Această măsură ar aduce țara noastră în rândul mai multor state din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.