Atât în zona euro cât şi în UE, salariul mediu orar şi salariile exprimate în monedele naţionale au crescut. Totuşi, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (16,4%), Bulgaria (15,5%), Lituania (13,4%) şi România (12,3%).
La polul opus, cele mai mici creşteri salariale au fost înregistrate în Danemarca (2,2%), Italia, Malta şi Finlanda (toate cu 2,3%).
În 2022 comparativ cu 2021, în Uniunea Europeană, salariul mediu orar a crescut cu 3,2% în sectorul non-business, cu 4,9% în sectorul de business, cu 4,6% în industrie, cu 5,2% în construcţii şi cu 5% în servicii.
În Uniunea Europeană, activităţile economice care au înregistrat cele mai mari creşteri ale salariilor medii orare în 2022 au fost înregistrate în industria extractivă (9,6%), urmate de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6,4%), furnizarea de electricitate, gaze, căldură şi aer condiţionat precum şi activităţi financiare şi de asigurări (ambele cu o creştere de 5,6%).
Te-ar putea interesa și:
Creșteri de salarii. Marius Budăi a explicat ce condiții trebuie îndeplinite
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena3 CNN, că perioada pe care o traversăm nu este tocmai fericită pentru a promova austeritatea.
"Este foarte greu să răspunzi cu o cifră exactă la această întrebare”, a spus Marius Budăi, întrebat care la cât ar trebui să se ridice valoarea unei pensii pentru un trai decent. ”Am făcut odată imprudența să dau o valoare și tot timpul vor fi comentarii. Atunci când ai un prag, de ce nu mai mult, de ce nu mai puțin? De unde să plătim? De ce cifra aceasta? Eu cred că discuțiile trebuie să se ducă în alte zone, nu neapărat pe cifre exacte, cât pe a te gândi ceea ce înseamnă viața unui om la fiecare etapă a a vieții lui și ce parcurge în acea etapă și ce nevoie are”, a spus ministrul Muncii.
Trebuie să rostogolim niște datorii
În interviul menționat, el a ținut să precizeze că ”nu este o perioadă tocmai fericită să promovăm austeritatea sub nicio formă. Am spus și în 2010-2012, când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, intenții de tăieri de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluție și nu vom promova așa ceva. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.