Prezent în studioul emisiunii ”Totul despre bani”, analistul Adrian Negrescu a fost rugat să comenteze declarația economistului șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, care le-a transmis celor care vor salarii mai mari să-și cam pună pofta în cui, pentru că la anul va veni nota de plată.
În secunda doi
”Există un crâmpei de adevăr în ceea ce spune domnul Lazea. Gândiți-vă că, în momentul de față, oricine iese în stradă în secunda doi primește o creștere salarială, în special la bugetari. De ce? Pentru că, din păcate, politicienii noștri sunt condamnați să acorde aceste creșteri în condițiile în care urmează trei-patru runde de alegeri”, a subliniat analistul economic.
Pe bună dreptate
În opinia domniei sale, ”dacă am fi avut legea salarizării pentru sectorul bugetar încă de anul trecut, din luna iunie, așa cum s-a impus prin PNRR, astăzi nu am mai fi avut astfel de presiuni sindicale în această perioadă. Dar pe de altă parte, oamenii pe bună dreptate cer bani mai mulți, pentru că puterea de cumpărare a scăzut pentru toți și văd și ei că statul nu face nimic pentru a tempera această inflație extrem de importantă.
Cel mai mare din UE
Așteaptă să scadă din punct de vedere statistic și nimic altceva. Tarifele la energie și gaze rămân la același nivel foarte ridicat față de ceea ce se întâmplă în regiune. Măsuri de susținere a consumului nu prea există. Ca să nu mai vorbim de măsuri care să susțină companiile. Gândiți-vă că plătim cel mai mare tarif la curent electric din Uniunea Europeană”, a amintit Adrian Negrescu.
Li se va da orice doresc
El atrage atenția că, după toate probabilitățile, ”pensionarii vor continua să simtă pe pielea lor ce înseamnă această inflație, iar în privința salariaților, a bugetarilor da, anul acesta va fi un an în care li se va da fără nici un fel de problemă orice își doresc, dar începând de anul viitor sper, am încredere că se va aproba și va intra în vigoare acea Lege a salarizării în sectorul bugetar care vine cu un principiu foarte interesant: elimină toate sporurile, iar sporurile pentru fiecare angajat al statului nu pot depăși mai mult de 30% din venitul salarial.
De trei ori salariul fix
Aici este un lucru important de precizat, pentru că în momentul de față sunt angajați în sectorul bugetar care câștigă din sporuri, prime și alte artificii de trei ori banii pe care îi primește, în mod normal, prin salariul fix acordat de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.