Cele două organizaţii au denumit ziua de ieri "Fat Cat Thursday" (joia pisicilor grase) pentru a denunţa disparităţile salariale existente în Marea Britanie. Remuneraţia medie acordată directorilor generali ai celor 100 de companii din indicele bursier FTSE-100 a atins joi la prânz nivelul de 29.574 de lire sterline, adică venitul mediu anual al unui muncitor obişnuit care lucrează în regim full time.
Datele companiilor din FTSE arată că șefii lor au fost plătiți cu 1.020 de lire pe lună sau 3.926.000 de lire pe an în 2018. Anul trecut, aceiaşi directori au trebuit să lucreze până vineri 4 ianuarie, la ora 15.00, pentru a câştiga echivalentul salariului anual al unui muncitor obişnuit, însă recompensele acordate şefilor de companii au crescut cu 11% în 2018 comparativ cu 2017.
Citește și: Cele mai căutate joburi din Marea Britanie în 2019
Disparitățile salariale în Marea Britanie s-au accentuat considerabil în ultimii ani astfel că, în prezent, şefii companiilor din indicele bursier FTSE câştigă de 133 de ori mai mult decât un salariat, în creştere faţă de 47 de ori mai mult în anul 1998.
"Pentru a creşte standardele de viaţă, avem nevoie de creştere şi inovaţie dar şi să ne asigurăm că creşterea este corect distribuită. Faptul că pachetele salariale ale directorilor sunt de 133 de ori mai mai decât cele ale unui muncitor obişnuit sugerează că mai avem multe de făcut cu privire la acest aspect", a declarat directorul High Pay Centre, Luke Hilyard.
Diferențele de salariu din Regatul Unit sunt însă mult mai mici decât cele din Statele Unite. Un studiu realizat de Economic Policy Institute arată că un CEO câştigă de 312 de ori mai mult decât un muncitor obişnuit, studiul având la bază datele oferite de cele mai mari 350 de companii din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.