Care este bugetul de care dispune, anul acesta, Administrația Fondului pentru Mediu?
”Administrația Fondului pentru Mediu administrează foarte multe probleme și foarte multe dintre ele sunt de un interes foarte ridicat pentru cetățeni. Bugetul Administrației se realizează din două surse. Este vorba, în primul rând, despre veniturile proprii, pe care le încasăm din taxe și impozite din zona de mediu. Iar în al doilea rând este vorba despre veniturile încasate din trazacționarea certificatelor de gaze cu efect de seră, acele GES-uri. Avem un buget destul de generos, avem peste 300 de milioane numai încasări din veniturile proprii, iar partea care rezultă din tranzacționarea cerificatelor de gaze cu efect de seră este mult mai generoasă, iar aici, o dată la trimestru, Ministerul de Finanțe ne anunță câți bani se încasează, deoarece aici depindem de foarte mult de numărul de certificate care se tranzacționează”, a explicat invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac. ”Asta înseamnă sute de milioane și acolo”, a estimat gazda emisiunii. ”Chiar spre miliarde”, a răspuns șeful AFM.
20.000 de lei pentru fiecare
În ceea ce privește celebrul Program Casa Verde Fotovoltaice, ”adică acele panouri fotovoltaice pe care Administrația Fondului pentru Mediu le finanțează pentru o putere instalată de minimum 3 KW, în funcție de dorința fiecărui aplicant în parte. Anul trecut, pentru 3 KW am acordat 20.000 de lei, însemnând 90% din total finanțare, diferența de 10% fiind aportul fiecărui aplicant în parte. Dacă unii au dorit să-și instaleze mai mulți kilowați și costurile au depășit cei 20.000 de lei alocați din Fondul pentru Mediu, a contribuit fiecare cu suma necesară. După cum știți, acest Program a fost anul trecut o provocare pentru mine personal, pentru că, atunci când am venit ca președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, era blocat. Și erau multe discuții. Dar am reușit, undeva în luna iunie să-l deblochez. Au fost peste 45.000 de dosare depuse, pe care am reușit să le evaluăm în totalitate până la sfârșitul anului. Erau probleme mari inclusiv cu sistemul informatic, astfel că abia în iunie am început evaluarea acestor dosare”, a spus Laurențiu Neculaescu.
Oamenii au primit banii, au și finalizat
”Oamenii au început să primească banii”, s-a interesat Bogdan Chirieac. ”Da, unii au început să priească și banii, pentru că am făcut un calendar după care am evaluat săptămânal, astfel că în fiecare săptămână anunțam oamenii, semnam contractele, am evaluat în ordinea înscrierii în aplicație. Prin urmare, unii au încasat banii, au finalizat, alții, cei evaluați în decembrie, sunt acum în plată și în curs de instalare a panourilor de către firmele abilitate.
Care este procedura?
”Este foarte simplu. Programul din 2021, pentru că atunci a început, a presupus foarte puține documente. Adică buletin, certificatele fiscale că persoana care aplică nu are datorii la bugetul consolidat și extrasul de carte funciară prin care să dovedească faptul că este proprietarul terenului sau al casei pe care dorește să instaleze panourile fotovoltaice. Sunt extrem de puține documentele pe care trebuie să le depună o persoană.
”Și ce fac? Trebuie să iau un împrumut la bancă, să contactez o firmă să-mi pună pe casă panoul și apoi să vă dau factura sau cum să fac”, a întrebat Bogdan Chirieac.
Aproape 200.000 de panouri fotovoltaice
”Până acum așa a fost. Într-adevăr, mai întâi plăteau persoanele fizice, veneau instalatorii, montau panourile și trimiteau o cerere de rambursare către Administrația Fondului pentru Mediu, pe care noi o analizam și restituiam plata. Acum suntem în discuții și o să încerc să simplific foarte mult acest mecanism, suntem cu ghidul de finanțare aproape de final”, a anunțat șeful AFM, adăugând că ”va fi mult mai simplul ca până acum”. El a menționat că îmbunătățirea va fi nu numai pe parte de birocrație, dar și pe parte de buget, pentru că există discuții pentru ca 2023 să fie primul din trei ani în care să finanțăm aproximativ 200.000 de sisteme de panouri fotovoltaice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.