Publicitate
Programele în derulare și impactul lor
„Administrația Fondului pentru Mediu coordonează astăzi dezvoltarea investițiilor în România. Aș începe să vă spun câteva cuvinte despre programele pe care le avem în derulare astăzi, dar și despre cele pe care le-am derulat în trecut”, a declarat Neculaescu. Unul dintre cele mai cunoscute programe este "Casa Verde Fotovoltaice". Sesiunea de anul trecut, cu un buget de 1,7 miliarde de lei, a permis instalarea de panouri fotovoltaice pe locuințe, reducând astfel facturile la energie electrică. Pentru 2024, bugetul alocat va crește la 2 miliarde de lei, iar programul va include și finanțarea acumulatorilor necesari sistemelor fotovoltaice.
Modificări și implementări noi pentru 2024
Neculaescu a subliniat că ghidul de finanțare va fi disponibil publicului în curând, iar programul va începe efectiv până la sfârșitul lunii august. „Estimăm o finanțare de aproximativ 30.000 de lei pentru fiecare persoană fizică, care va trebui să contribuie și ea cu o parte”, a explicat șeful AFM. „Așteptăm cât mai mulți oameni să se înscrie. Știm că a fost cerere foarte mare și în sesiunea de anul trecut și ne așteptăm să fie o cerere mare și anul acesta.”
Programele pentru instituțiile publice și unitățile de cult
De asemenea, programul "Casa Verde Fotovoltaice" a avut o sesiune dedicată unităților de cult și instituțiilor publice, cum ar fi căminele de copii și de bătrâni, care au beneficiat de instalarea de panouri fotovoltaice adaptate consumului fiecărei instituții.
Programul Rabla și planurile pentru viitor
Referindu-se la programul "Rabla pentru mașinile electrice", Neculaescu a menționat alocarea unui buget record de 1 miliard de lei pentru acest an. „Programul este în derulare acum și vom avea o nouă sesiune pe 19 august, ultima din cadrul Rabla 2024. Anul viitor vom elabora un program multianual pentru 2025-2030, în colaborare cu industria auto și asociațiile de profil.”
Eficiența energetică și reabilitarea clădirilor publice
Un alt program important este cel privind eficiența energetică în clădiri și instituții publice. „Anul acesta vom porni a treia sesiune pentru acest tip de program. Avem deja peste 870 de clădiri publice reabilitate din banii Administrației Fondului pentru Mediu, majoritatea fiind școli, grădinițe, creșe și spitale. Până la sfârșitul anului vom aloca 600 de milioane de lei pentru a treia sesiune.”
Iluminatul public și programele de conștientizare
Programul privind iluminatul public este și el de succes, cu peste 50% din unitățile administrativ-teritoriale din România beneficiind de finanțare pentru iluminat stradal modern. „Suntem la a cincea sesiune de finanțare, alocând 500 de milioane de lei pentru acest an”, a spus Neculaescu.
În ceea ce privește conștientizarea și educația mediului, AFM derulează un program în colaborare cu peste 200 de ONG-uri, unități administrativ-teritoriale și unități de învățământ. „Acest program are ca scop educarea copiilor în privința economiei circulare și reintroducerea deșeurilor în circuitul economic.”
Investiții în reciclare și economia circulară
Neculaescu a mai precizat că: „Tot legat de economia circulară, finanțăm anul acesta cu 220 de milioane de euro înființarea de capacități noi de reciclare. Ne dorim să înființăm cel puțin 26 de noi fabrici de reciclare la nivelul României. Programul este deschis acum, iar apelul se va încheia pe 13 septembrie. Este dedicat antreprenorilor care doresc să investească în acest domeniu.”
„Totul pleacă de la educație și conștientizare”, a concluzionat Neculaescu. „Aceste investiții și programe sunt esențiale pentru a transforma România într-o țară mai verde și mai sustenabilă, unde deșeurile devin resurse valoroase și contribuie la economia circulară.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.