Laurențiu Neculaescu (AFM): Majorăm plafonul pentru mașini electrice și hibride

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
AFM majorează plafonul de finanțare pentru mașini electrice și hibride / Foto: Freepik
EXCLUSIV
AFM majorează plafonul de finanțare pentru mașini electrice și hibride / Foto: Freepik

Laurențiu Neculaescu, șeful Administrației Fondului pentru Mediu, a vorbit la interviurile DCNews și despre programul Rabla Clasic.

Șeful AFM a afirmat că: ”Rabla Clasic este cel mai vechi program pe care îl derulează Administrația Fondului pentru Mediu a ajuns la al 19-lea an de când Administrația Fondului finanțează acest program. Este celebrul program prin care dai o rablă la schimb, primești un voucher și te duci și îți cumperi o mașină nouă”.

Laurențiu Neculaescu a mai spus că din ceea ce s-a observat pe parcursul derulării anului trecut a acestui program, în momentul în care am venit și cu programul Rabla Plus, cel care este destinat mașinilor electrice sau hibride Plug-In, am văzut o tendință a românilor de a se duce mult mai mult în zona de mașini electrice și hibride Plug-In decât în zona de mașini clasice respectiv cele cu combustie clasică, drept pentru care, anul acesta programul Rabla Clasic va avea un buget cu aproximativ 10% mai mic decât cel de anul trecut, dar, în același timp, programul Rabla Plus va avea un buget cu 15% mai mare decât în 2022”.

Niculaescu a subliniat faptul că AFM încurajează achiziția de automobile electrice sau hibride ”deoarece acestea înseamnă mai puține emisii de dioxid de carbon în atmosferă, înseamnă sănătate, înseamnă o viață mai bună. Asta e clar. Și am observat anul trecut când cele două programe au pornit împreună, Rabla Clasic și Rabla Plus. Pentru Rabla Plus banii s-au terminat în decurs de câteva ore în timp ce pentru Rabla Clasic, bugetul alocat s a consumat în decurs de săptămâni, luni de zile. Este clar interesul românilor pentru mașinile electrice și hibride”.

Întrebat de Bogdan Chirieac dacă scumpirea accentuată a energiei electrice nu este un impediment, Niculaescu a spus că aceste mașini sunt o variantă, o opțiune, care este de interes pentru români: ”Ne-am dus un pic și în zona unde am văzut că există interes mult mai mare și atunci vom finanța cu 15% mai mult mașinile electrice și hibride”.

Programul Rabla Flote

Șeful AFM a vorbit și despre programele Rabla care sunt destinate instituțiilor publice: ”Anul trecut a fost prima dată când unitățile administrativ teritoriale și instituțiile publice au avut buget separat alocat, unde au putut să schimbe parcurile. Anul acesta o să mai venim cu o modificare în sprijinul instituțiilor publice, în sensul în care nu o să mai fie nevoie să vină cu o rablă la schimb pentru a și achiziționa o mașină nouă, electrică sau euro 6 - euro. 7. Pentru că sunt multe primării care nu au mașini de dat la schimb și atunci o să facem o excepție pentru instituțiile publice, să le încurajăm. Cu siguranță vor avea și o și valoarea voucher-ului mai mare decât cea de anul trecut, unde pentru o mașină electrică aveau 10.000 de euro. Știți că România, prin Administrația Fondului pentru Mediu, asigură una din cele mai mari finanțări din Europa pentru achiziții, pentru o mașină, pentru o mașină electrică și pentru instituțiile publice”, a afirmat oficialul și a continuat spunând că: ”Există o lege care spune clar că instituțiile publice au niște plafoane în care trebuie să se  în momentul în care face achiziții de autovehicule. Au niște plafoane pentru mașini clasice și pentru mașini electrice sau hibride ceea ce înseamnă că în câțiva ani toate acestea vor avea în majoritate mașini electrice sau hibride”.

Stații de încărcare

Laurențiu Niculaescu a vorbit și despre programul prin care se finanțează stațiile de încărcare pentru autovehicule: ”Avem un program în derulare a cărui sesiune de depunere a cererilor pentru stații mici s-a încheiat  chiar pe 23. Stațiile de încărcare care se finanțează prin acest program fiind de la 3,7 kilowați până la 22 de kilowați. Acum urmează ca dosarele să vie evaluate”, a explicat șeful AFM.

Citește și: Programul Casa Verde. Mai puțină birocrație. Laurențiu Neculaescu, președintele AFM: Va fi mult mai simplu

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5431
Diferența 0.0136
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.5431 RON
GBP flag1 GBP = 5.8379 RON
CHF flag1 CHF = 5.3277 RON
AUD flag1 AUD = 2.7335 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.1875 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4165 RON
SEK flag1 SEK = 0.4502 RON
XAU flag1 XAU = 442.3381 RON
Monede Crypto
1 BTC = 363128.53RON
1 ETH = 7177.87RON
1 LTC = 326.19RON
1 XRP = 8.77RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Cristian Pârvan / Foto: Agerpres / Cristian Nistor

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel