Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, este posibil să dureze câteva zile până când măsura se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente.
Amintim că după discuţiile între premierul Nicolae Ciucă şi fermieri, procesatori, retaileri şi distribuitori, s-a decis reducerea cu o cincime a preţului laptelui românesc pentru o perioadă de şase luni.
Fabrica de Lapte Braşov, producătorul local al brandului Olympus, a decis să se alăture iniţiativei privind acordul voluntar de reducere a preţului laptelui, considerând-o benefică pentru clienţii finali, conform unui comunicat.
"Fabrica de Lapte Braşov, producătorul local al brandului Olympus, a participat la discuţiile mediate de Consiliul Concurenţei pe tema acordului voluntar privind reducerea preţului laptelui de consum. Compania a decis să se alăture iniţiativei, considerând-o benefică pentru clienţii finali, şi urmează a agrea cu retailerii implementarea acestui acord voluntar. Compania rămâne deschisă discuţiilor cu autorităţile pentru a identifica cele mai bune soluţii în interesul consumatorilor români şi pentru susţinerea fermierilor şi a pieţei laptelui", se menţionează în comunicat.
Grupul Hellenic Dairies, din care Olympus face parte, are peste zece ani de prezenţă la raft pe piaţa românească, perioadă în care a investit constant pe plan local. Fabrica de lactate Olympus de la Hălchiu, judeţul Braşov, a fost inaugurată în 2011, iar producţia sa este destinată atât pieţei locale, cât şi exporturilor.
Autoritatea de concurenţă a anunţat săptămâna trecută că discută cu retailerii şi procesatorii care intenţionează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea preţului laptelui de consum, îndrumând companiile pentru a respecta regulile de concurenţă.
Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de şase luni şi urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă şi reprezentanţi ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi ai Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România.
Reducerea de minimum 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).
"Rolul nostru este de a îndruma actorii implicaţi astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă, respectiv acordul voluntar să se desfăşoare în parametrii stabiliţi: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor şi fiecare retailer, aceştia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puţin 10%. Vom monitoriza această iniţiativă împreună cu autorităţile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Preţurilor la Alimente, platforma online care afişează preţurile produselor alimentare", a declarat recent Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În funcţie de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenţei va discuta cu reprezentanţii Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun, sublinia sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.