Banca Centrală Europeană trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu, a afirmat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.
BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creştere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare.
"Încă trebuie să avem rate sustenabil de ridicate ale dobânzilor, este o perioadă în care trebuie să ne punem centurile, să urmărim obiectivul pe care ni l-am propus şi să-l realizăm", a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune TVE.
Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.
Lagarde, care nu a dat amănunte privind potenţialele majorări ale dobânzile, a afirmat: "Obiectivul nostru este simplu şi evident: stabilitatea preţurilor. Şi trebuie să fim fermi în realizarea acestui obiectiv".
La reuniunea din iunie, pieţele se aşteaptă la o nouă creştere de 25 puncte de bază şi posibil încă una până la finalul verii, după care ar putea urma reducerea dobânzilor din 2024.
"Ne îndreptăm spre decizii mult mai delicate, dar vom fi curajoşi şi vom lua deciziile necesare pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%. Şi vom face asta, nu am nicio îndoială", a dat asigurări Lagarde.
BCE îşi va îndeplini obiectivul chiar dacă zona euro este într-un moment "critic" - inflaţia scade, înăsprirea politicii monetare începe să aibă impact, iar băncile limitează creditarea, a adăugat şeful BCE, citează Agerpres.
Citeşte şi: Indicele ROBOR la trei luni a coborât joi la 6,59% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 6,59% pe an, de la 6,60% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
O valoare apropiată, de 6,60% pe an, a fost consemnată în urmă cu 10 luni, respectiv pe 5 iulie 2022. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 6,69%, de la 6,71% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 6,90%, de la 6,94% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.