De la 1 ianuarie, noul preţ al gazelor va fi de 179,33 leva (aproximativ 92 euro) per MWh. Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat Bulgargaz.
După ce compania a organizat o procedură de licitaţie pentru 2023, a finalizat trei contracte pentru aprovizionarea cu gaze naturale.
Între timp, preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa sunt în scădere în noul an, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea, transmite Bloomberg.
Preţurile de referinţă la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut luni dimineaţa cu până la 7,9%, cel mai redus nivel din 21 februarie, extinzând declinul din ultimele trei săptămâni.
Meteorologii prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce va ajuta Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.
După un an 2022 extrem de volatil - costul energiei atingând un nivel record pe fondul războiului din Ucraina - piaţa a început 2023 mai puţin stresată. În decembrie, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.
Vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii. De asemenea, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, afectată de inflaţia ridicată.
În jurul orei 10:20 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 2,7% până la 72,48 euro pentru un Megawatt-oră.
Cotaţiile futures mai mici în Europa ajută şi la diminuarea presiunilor cu privire la preţul gazelor lichefiate pe piaţa din Asia. Cu toate acestea, traderii urmăresc cu atenţie orice semnale privind perturbarea livrărilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei, după ce o furtună arctică a paralizat o mare parte din SUA.
Citește și Cele 8 mari provocări cu care se va confrunta lumea în 2023
Anul care abia a început va fi marcat de războiul din Ucraina, unde posibilitatea unei victorii a Kievului asupra Kremlinului pare tot mai plauzibilă, de revolta din Iran, dar și de eforturile Chinei de a-și relansa economia, dar și de a gestiona, într-un fel sau altul, situația din Taiwan. În plan economie, majoritatea țărilor vor conta lupta împotriva inflației, în condițiile în care o recesiune globală pare foarte probabilă. Citește mai departe AICI
Citește și Șefa FMI nu crede în miracole când vorbește despre 2023
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a lansat un avertisment privind evoluția economiei lunii în 2023. Anul 2023 va fi dificil pentru o mare parte din economia mondială, deoarece principalele motoare ale creșterii internaționale - Statele Unite, Europa și China - vor încetini, a declarat duminică directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI). Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.