PMC Wagner continuă să recruteze militanți în toată Rusia pentru războiul din Ucraina, relatează BBC.
Jurnaliștii au sunat la zeci de centre de recrutare care continuă să funcționeze în Federația Rusă.
Toți cei care au răspuns au confirmat că activitatea este "business as usual" și au subliniat că noii membri semnează contractul cu PMC Wagner și nu cu Ministerul rus al Apărării.
Recenta revoltă din Rusia a scos la iveală nesiguranța uriașă din această țară.
Dar ce înseamnă ea pentru războiul din Ucraina și ce se întâmplă acum cu Wagner, mercenarii care s-au răzvrătit?
De ce contează acest lucru?
În primul rând, în decurs de doar câteva ore, pe 24 iunie, Wagner a preluat controlul asupra unui întreg oraș rusesc, Rostov pe Don. Apoi au trimis un convoi puternic înarmat spre nord, oprindu-se la doar 200 km de Moscova și au și doborând avioane militare rusești pe drum.
A fost cea mai serioasă provocare de până acum la adresa regimului președintelui Putin, chiar dacă, așa cum susține liderul Wagner, Evgheni Prigojin, nu asta ar fi fost intenția.
Pe scurt, a fost aproape de a declanșa ceea ce ar fi putut fi un război civil catastrofal într-o țară cu cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume.
În al doilea rând, Wagner a fost de departe cea mai eficientă forță militară a Rusiei pe teren în Ucraina. Soldații săi, cuprinzând atât veterani de carieră, cât și condamnați, sunt în majoritatea cazurilor mai bine plătiți, mai bine hrăniți și mai bine motivați decât armata regulată.
După luni de lupte acerbe corp la corp, asemănătoare cu bătăliile de stradă de la Stalingrad din cel de-al Doilea Război Mondial, Wagner a oferit Rusiei ceva asemănător cu o victorie atunci când trupele sale au capturat anul acesta orașul în ruină Bakhmut.
În urma rebeliunii eșuate din Rusia, liderul cecen Ramzan Kadîrov se poziționează ca un lider de război gata să intre în luptă pentru Vladimir Putin.
Dar, spre deosebire de grupul paramilitar Wagner, pe care Moscova încearcă acum să îl desființeze, forțele speciale cecene și-au câștigat o reputație de "luptători TikTok", mai preocupați de aspectul lor pe rețelele de socializare decât de succesele de pe câmpul de luptă.
În urma revoltei liderului rival Evgheni Prigojin, Kadîrov a încercat să sublinieze legăturile sale apropiate continue cu Putin, postând miercuri pe canalul său Telegram un selfie cu președintele rus și lăudându-se cu întâlnirea lor din ziua precedentă. Cu toate acestea, bilanțul armatei sale private a ridicat semne de întrebare dacă luptătorii ceceni vor fi capabili să ofere armatei ruse un sprijin egal cu cel al lui Wagner.
La câteva ore după marșul lui Prigozhin asupra Moscovei, un batalion al lui Kadîrov a postat pe Telegram o înregistrare video în care își arată forțele patrulând în mod spectaculos pe un pod pustiu, îmbrăcate din cap până în picioare în camuflaj și înarmate cu mitraliere.
"Oricine ar fi, oricine ar fi, îi vom îngropa pe acești trădători ai patriei și vom îndeplini orice sarcină care ne va fi încredințată", a bubuit unul dintre luptătorii lui Kadîrov în timp ce flutura un deget mare spre cameră.
Cu toate acestea, a existat o problemă cu imaginile: se pare că au fost filmate în timpul apusului de soare de sâmbătă de la Moscova - după ce insurecția lui Prigozhin se încheiase deja - și în Kostroma - un oraș de care luptătorii lui Wagner nu s-au apropiat niciodată în timpul revoltei.
Succesele militare reale ale luptătorilor lui Kadîrov au fost semnificativ mai puțin numeroase.
"Forțele cecene proiectează o imagine a unei organizații militare foarte puternice, defilând foarte amenințător", a declarat Alex Kokcharov, un analist de risc care se concentrează pe Rusia. "Pe câmpul de luptă din Ucraina, nu am văzut forțele cecene având un impact semnificativ, în special de-a lungul liniilor de front", scrie Financial Times.
Forțele cecene au fost prezente cel mai vizibil în părțile din Ucraina care se aflau deja sub controlul Rusiei, a spus el. În schimb, luptătorii Wagner ai lui Prigozhin au obținut unele câștiguri militare reale în timpul cât au fost pe teren, ajutând la capturarea de către Rusia a orașului Bakhmut, de exemplu, a adăugat el.
Nu a fost întotdeauna așa. Când Rusia a lansat războiul său în Ucraina în februarie 2022, Kadîrov a trimis mai multe unități militare cecene pe linia frontului, unde se aștepta ca acestea să joace un rol esențial în planul eșuat în cele din urmă al Moscovei de a prelua controlul asupra Kievului.
Cu toate acestea, unitățile au suferit pierderi grele la scurt timp după începerea războiului, determinându-l pe Kadîrov să regândească implicarea forțelor sale, spun analiștii care mai apreciază că pentru a supraviețui, Kadîrov are nevoie de două lucruri: sprijinul lui Putin și perseverența armatei sale personale.
Acest lider îndesat și bărbos s-a menținut la putere în Cecenia în mare parte datorită alianței sale politice strânse cu Putin, care a copleșit regiunea cu fonduri federale și l-a ajutat pe Kadîrov să-și mențină dominația de lungă durată.
Relația i-a permis, de asemenea, lui Kadîrov să își construiască propria armată privată de mercenari, care au fost acuzați de atrocități de război în Ucraina, precum și de torturarea și uciderea adversarilor și criticilor lui Kadîrov.
În relația sa cu Putin, Kadîrov nu a avut rival - până la apariția lui Prigozhin și a propriei sale forțe de mercenari privați concurente. În timp ce Kadîrov s-a alăturat lui Prigojin în unele dintre criticile sale la adresa vârfurilor militare ale Rusiei, cei doi s-au certat și pe rețelele de socializare.
Sâmbătă, pe măsură ce rebeliunea lui Prigojin se desfășura, Kadîrov a accesat Telegram pentru a-l denunța pe liderul Wagner, acuzându-l pe Prigojin de "o trădare josnică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.