Activitatea seismică în regiunea insulei Santorini, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia, este în scădere în ultimele zile, potrivit autorităților elene. Cu toate acestea, școlile vor rămâne închise încă o săptămână, iar măsurile de precauție rămân în vigoare, informează AFP.
"Activitatea seismică în regiunea maritimă dintre Thira (Santorini) și Amorgos este în scădere", a transmis sâmbătă seară Ministerul Protecției Civile, în urma unei întâlniri cu Comisia națională a seismologilor.
Mii de cutremure, dar fără pagube majore
În ultimele săptămâni, între insulele Santorini și Amorgos din Arhipelagul Ciclade au fost înregistrate mii de cutremure, majoritatea de mică magnitudine. Acestea nu au provocat victime sau pagube semnificative, dar au stârnit îngrijorare în rândul autorităților și al localnicilor.
Potrivit Ministerului Protecției Civile, acest fenomen este atribuit unei combinații de factori tectonici și magmatici de profunzime. Experții afirmă că, din 1964, anul în care au început măsurătorile seismice în regiune, nu a mai fost înregistrată o astfel de activitate de amploare similară.
Santorini, o zonă cu risc seismic ridicat
Situată la convergența plăcilor tectonice africane și anatoliene, Marea Egee este frecvent afectată de cutremure. Insula Santorini, cunoscută pentru spectaculoasa sa caldeiră vulcanică, face parte dintr-un arc vulcanic activ, alături de vulcanii submarini Nea Kameni și Kolumbo. Ultimele erupții ale acestora au avut loc în 1950, respectiv 1960.
Deși activitatea seismică în interiorul caldeirei se menține la nivelul precedent, autoritățile au anunțat că în regiune a fost observată o diminuare a deformării solului.
Măsurile de siguranță rămân în vigoare
Ministerul Protecției Civile a precizat că măsurile preventive vor fi menținute. Locuitorilor li se recomandă să evite adunările publice în clădiri și să fie precauți în timpul deplasărilor, din cauza riscului de alunecări de teren.
Școlile din Santorini și din insulele învecinate, Ios, Anafi și Amorgos, vor rămâne închise până pe 28 februarie, înaintea unei ședințe ministeriale programate joi, când va fi reevaluată situația.
Măsuri economice pentru Santorini
La începutul lunii februarie, în Santorini și Amorgos a fost decretată starea de urgență pentru o lună, ceea ce a dus la închiderea unităților de învățământ. Pe fondul incertitudinii legate de activitatea seismică, mulți dintre locuitorii insulei au decis să plece temporar.
În 2023, Santorini a fost vizitată de 3,4 milioane de turiști, însă se confruntă cu probleme generate de supraturism. În acest context, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat recent măsuri de sprijin economic pentru afacerile și angajații din Santorini, afectați de restricțiile impuse în urma activității seismice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.