Noua Ordonanță care va extinde termenul a plafonării prețurilor la alimente de bază cu încă trei luni mai aduce unele modificări și listei cu alimentele vizate de plafonarea adaosului comercial.
Am observat empiric faptul că prețurile din magazinele din România la alimentele care sunt vizate de plafonare s-au scumpit pe nesimțite. Ardeii Bianca, de pildă, la unele magazine au ajuns la aproape 9 lei kilogramul cu toate că este toamnă iar legumele se găsesc din abundență ceea ce înseamnă că prețurile ar trebui chiar să scadă.
Am încercat să vedem cât ne-ar costa că mâncăm în Franța dacă ne-am face cumpărăturile la supermarket.
Am pus față în față prețurile unor produse pe care le consumăm în mod normal în fiecare zi.
La Carrefour Franța 1 litru din cel mai ieftin lapte costă 0,99 € respectiv, 4,91 lei iar în România cel mai ieftin lapte costă 4,79 lei
Carnea de porc, cotlet 2 kg, 11,98 € respectiv, 29.71 lei, la noi, 1 kg de cotlet costă 33,90 lei.
Cel mai ieftin sortiment de unt din același lanț de magazine, în Franța costă 11,65 lei pachetul de 250 g și 82% grăsime în timp ce în România cel mai ieftin unt costă 8,49 lei pachetul de 200 g și 65% grăsime.
În România, cel mai ieftin carton cu 10 ouă calibru M costă 9,99 lei în timp ce în Franța costă 8,18 lei.
Ne oprim aici cu înșiruirea prețurilor pentru că nu vrem să vă plictisim. Cert este că în Hexagon poți mânca mai ieftin dacă faci un mic efort față de România.
Mai merită să amintim faptul că salariul minim pe economie în Franța este 9.174 lei în timp ce în România salariul minim pe economie este 3.000 lei brut, mai simplu spus, francezii câștigă lunar de trei ori mai mult decât un român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.