Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României sunt marcate, sâmbătă, în judeţele ţării printr-o suită de manifestări care includ ceremoniale religioase şi militare, evenimente care transpun în prezent momentele din urmă cu o sută de ani de la Alba Iulia, parade militare, dar şi spectacole de teatru sau folclorice, Hora Unirii, concerte şi, nu în ultimul rând, aprinderea luminilor de sărbători în oraşe.
* ARAD
Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură Arad vor organiza un complex de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României şi Centenarului Marii Uniri.
'Timp de trei zile, arădenii vor marca în mod tradiţional această Mare Sărbătoare. Seria de acţiuni va începe vineri, 30 noiembrie, la ora 14.00, cu o paradă a portului popular, la care sunt aşteptaţi să participe circa 1000 de arădeni, parada fiind urmată de dezvelirea grupului statuar dedicat Centenarului, amplasat în faţa fostului cinematograf 'Dacia', de pe bulevardul Revoluţiei. Ulterior, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, toţi participanţii la parada portului popular, se vor prinde într-o horă simbolică', a declarat Daniela Pădurean-Andreica, director executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad.
Manifestările vor continua de la ora 18.00, cu un concert de muzică populară, care va avea loc pe scena montată în faţa Palatului Administrativ, organizatorii gândind un spectacol muzical cu invitaţi din mai multe zone istorice ale ţării.
Astfel, din Ardeal, vor urca pe scenă Veta Biriş, Marius Ciprian Pop şi Dinu Iancu Sălăjanu, nordul ţării va fi reprezentat de Vlăduţa Lupău, din Oltenia va cânta Niculina Stoican, iar din Moldova, va sosi la Arad, pentru a susţine un recital de muzică tradiţională, Daniela Condurache, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Orchestra Naţională "Jidvei" din Alba Iulia. De asemenea, vor urca pe scenă solişti şi ansambluri folclorice din judeţul Arad, acompaniaţi de orchestra "Doina Mureşului".
În seara de 1 Decembrie va avea loc un concert extraordinar de muzică de iarnă dedicat Zilei Naţionale a României. Pe scenă vor evolua formaţiile Arthur in Neverland, Blackjack, Trupa Barbarosa, Cargo şi Ştefan Bănică Junior. Finalul concertului, precum şi al manifestărilor din 1 Decembrie, va fi marcat printr-un foc de artificii.
Seria concertelor va fi încheiată în seara zilei de 2 decembrie, cu un recital susţinut de Mircea Rusu Band, care va evolua pe scena instalată în Parcul Eminescu, unde se desfăşoară Târgul de Iarnă.
* BIHOR
Festivităţile de 1 Decembrie vor include, la Oradea, o ceremonie militară şi religioasă, spectacole folclorice, o paradă militară, servire cu fasole şi ciolan, retragerea cu torţe şi foc de artificii.
Ceremoniile vor începe, la ora 11,00, la Statuia domnitorului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, cu primirea persoanei oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, intonarea imnului naţional al României, ceremonial militar şi religios, cu alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu şi un istoric.
De la ora 13,00, în Centrul civic al oraşului va avea loc o paradă militară. Imediat după finalizarea paradei, activităţile se mută din nou în Piaţa Unirii, astfel că pe fondul unui concert de muzică populară susţinut de artişti locali, în jurul orei 14,00, va începe distribuirea meniului tradiţional de fasole cu ciolan şi varză murată. Porţiile vor fi oferite în caserole, în două puncte de distribuţie, contra cost (la un preţ de 5 lei, subvenţionat de primărie).
În acest an, municipalitatea a pregătit pentru orădeni 2.700 de porţii de mâncare, preparate de către Garnizoana Oradea, la popota militară.
Un concert folcloric al Ansamblului Crişana va avea loc, de la ora 16,00, la Teatrul Regina Maria.
Festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României, în Anul Centenarului Marii Uniri, se vor încheia, începând cu ora 18,00, cu defilarea şi retragerea cu torţe a structurilor militare, încununată de un spectaculos foc de artificii.
* BISTRIŢA-NĂSĂUD
Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire vor fi sărbătorite, la Bistriţa, printr-o serie de manifestări artistice şi ceremonii militare şi religioase, organizate în centrul istoric al oraşului.
Evenimentele dedicate Centenarului şi Zilei Naţionale vor debuta sâmbătă, la ora 15,00, cu un ceremonial militar şi religios lângă statuia poetului Andrei Mureşanu, cel care a scris versurile imnului "Deşteaptă-te, române", unde vor avea loc alocuţiuni şi depuneri de coroane de flori.
Această ceremonie publică va fi urmată de parada militară, în cadrul căreia vor defila aproximativ 750 de reprezentanţi ai Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, ai instituţiilor din sistemul de ordine publică şi securitate naţională şi ai "Crucii Roşii", precum şi 60 de mijloace tehnice.
Interesul bistriţenilor se va muta, apoi, spre târgul de produse tradiţionale ce va fi organizat în jurul Bisericii Evanghelice din centrul istoric, unde se vor servi aproximativ 6.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi sarmale cu ciolan, în timp ce atmosfera va fi întreţinută de ansamblurile folclorice "Dor românesc" şi "Cununa de pe Someş".
La fel ca în ceilalţi ani, porţiile de mâncare oferite gratuit vor ajunge în special la angajaţii din zona industrială a oraşului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud colaborând cu sindicatele în vederea distribuirii bonurilor pe baza cărora se vor împărţi aceste produse.
De la ora 18,00, este programată retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 81 Mecanizată, în timp ce în faţa Palatului Administrativ se vor aprinde luminiţele de Crăciun, iar cei mici vor avea parte de un spectacol adecvat vârstei lor.
La ora 19,00, la Palatul Culturii, va avea loc un concert simfonic extraordinar cu Noua Orchestră Transilvană - dirijor Petronius Negrescu, solist Florin Croitoru -, iar de la ora 20,00, spectacolele artistice se vor muta în aer liber, pe scena amenajată în centrul istoric, capul de afiş fiind concertul trupei Voltaj.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri se vor încheia în jurul orei 23,00 cu un spectaculos foc de artificii.
Costurile acestor evenimente au fost estimate la aproximativ 170.000 lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean şi al Primăriei municipiului Bistriţa.
* BOTOŞANI
Instituţia Prefectului Botoşani, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Garnizoana Botoşani, dar şi cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, organizează, sâmbătă, o serie de manifestări publice pentru a marca Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Programul evenimentelor organizate debutează la ora 12.00, în Piaţa 1 Decembrie 1918, unde vor avea loc ceremonii militare şi religioase la Monumentul "Compania de mitraliere Maior Ignat în atac".
Ulterior, la ora 14.00, pe strada Cuza Vodă va începe parada cu personal şi tehnică militară, urmată de o expoziţie de tehnică şi echipamente militare. Un rol important la cele două evenimente îl vor avea militarii din Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" Iaşi şi cei ai Orchestrei Militare a Brigăzii I - Infanterie Motorizată Bălţi, Republica Moldova.
La ora 17,00 va avea loc retragerea cu torţe a forţelor militare pe traseul Palatul Administrativ- strada Cuza Vodă- strada 1 Decembrie 1918- Calea Naţională- strada Marchian- Bulevardul Mihai Eminescu- Pietonalul Unirii- stradata Cuza Vodă- Cercul Militar.
Ulterior este programată lansarea a o sută de lampioane tricolore de pe esplanada Palatului Administrativ, iar la ora 18.00, Casa Tineretului va găzdui un concert extraordinar al Orchestrei "Rapsozii Botoşanilor" şi al Şcolii Populare de Arte "George Enescu".
* BRAŞOV
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României încep sâmbătă, la ora 10.30, cu un ceremonial militar şi religios urmat de parada militară, care va avea loc în centrul oraşului pe traseul Livada Poştei-Teatrul Sică Alexandrescu.
Peste 200 de militari şi mijloace tehnice din dotarea Brigăzii 2 Vânători de Munte ''Sarmizegetusa'', Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Gruparea Mobilă de Jandarmi ''Burebista'', Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ''Ţara Bârsei'' şi Poliţia Locală Braşov se vor afla la parada militară.
Aeronave ale Aeroclubului Teritorial Braşov vor survola locul desfăşurării evenimentului. De asemenea, pe Aleea pietonală dintre Parcul ''Nicolae Titulescu'' şi Bulevardul Eroilor, instituţiile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) îşi vor prezenta tehnica, armamentul şi echipamentele specifice.
De la ora 12.00, la Monumentul Soldatului Necunoscut din Piaţa Unirii, va avea loc un ceremonial militar şi religios cu depunere de coroane, organizat de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în parteneriat cu Primăria Braşov, eveniment urmat de un spectacol folcloric dedicat Zilei Naţionale, în Piaţa Sfatului, la care participă ansambluri folclorice din tot judeţul, alături de solistul de muzică populară Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii Teleormanului.
Tot în Piaţa Sfatului, timp de o jumătate de oră, începând cu 13.30, Junii Braşovului vor juca Hora Junilor şi-i vor invita pe cei prezenţi să se prindă în Hora Unirii.
Festivitatea aprinderii luminilor de Crăciun este programată pentru ora 17.30, după care Antonia şi Direcţia 5 vor cânta pe scena amplasată lângă Bradul din Piaţa Sfatului.
De la ora 19.30 va avea loc retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Unirii- strada Mureşenilor-bulevardul Eroilor-Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, eveniment la care participă 150 de militari de la Brigada 2 Vânători de Munte ''Sarmizegetusa''. La trecerea coloanei prin centrul oraşului, în dreptul Primăriei Braşov va avea loc un foc de artificii de pe Dealul Cetăţuii, în culorile drapelului naţional.
Spectacolul ''Gala Centenarului Marii Uniri'' programat pentru ora 20.00, la Teatrul ''Sică Alexandrescu'', care încheie manifestările dedicate Zilei Naţionale, reuneşte artişti ai Filarmonicii, Operei şi Teatrului ''Sică Alexandrescu'' alături de Junii Braşovului.
Primăria Braşov a pregătit pentru braşovenii şi turiştii care vor fi prezenţi la parada militară 3.000 de steguleţe, 2.000 de fulare tricolore şi 1.000 de cocarde. Manifestările sunt organizate de Prefectura Braşov, în parteneriat cu Garnizoana Braşov, Primăria, Consiliul Judeţean, Uniunea Junilor din Scheii Braşovului şi Braşovul Vechi.
* BRĂILA
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Brăila printr-o serie de acţiuni care vor debuta la ora 10:00, cu un ceremonialul militar şi religios dedicat Centenarului Marii Uniri, şi se vor încheia la ora 22,00, cu un recital susţinut de trupa "Antic", potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Brăila.
Ceremonialul militar şi religios va cuprinde semnalul Trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă, serviciul religios, trecerea în revistă a gărzii de onoare şi intonarea Imnului de Stat al României. Va urma apoi festivitatea de premiere a alergătorilor la maratonul "Alerg pentru unire!", urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu.
Primăria Brăilei va oferi, cu această ocazie, 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, timp în care, pe platoul din Piaţa Independenţei, vor fi deschise Târgul de Iarnă, atelierele "Români în anul Centenar", organizate de Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" şi vor avea loc spectacole de muzică populară dedicate Zilei Naţionale a României.
Seria concertelor va debuta cu un recital susţinut de Grigore Leşe, după care vor urca pe scenă Ansamblul "Lozioara" din Străşeni (Republica Moldova), Ansamblul "Dunărenii" din Chiscani şi Ansamblul "Izvoraşul" din Cahul (Republica Modova)
La ora 17,00, pe platoul din faţa Primăriei, este programată festivitatea de deschidere a luminilor de sărbători, care anul acesta vor fi în culorile tricolorului, după care vor avea loc spectacole susţinute de Ansamblul "Muşăţeanca" (Însurăţei), Ansamblul "Altona" (Cerna, Tulcea), Ansamblul "Izvoraşul" (Cahul), Ansamblul "Constantin Condruz" (Gemenele), Ansamblul "Kymata" al Uniunii Elene din România (Prahova), Ansamblul "Lozioara" (Străşeni), George Petrenco, Ansamblul "Pandora" (Brăila) şi Trupa "Antic".
* BUZĂU
Peste 800 de militari, dintre care 600 vor prezenta mijloace tehnice din dotarea Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor, vor lua parte la parada militară organizată sâmbătă pe Calea Eroilor din municipiul Buzău.
Potrivit organizatorilor, militarii vor defila în cele mai noi uniforme ale Armatei, iar tancurile, transportoarele blindate şi celelalte echipamente care vor fi prezentate participanţilor sunt dintre cele moderne intrare recent în dotarea unităţilor din Garnizoana Buzău.
De asemenea, va mai defila şi un pluton îmbrăcat în uniforme din Primul Război Mondial. În cadrul festivităţilor va fi prezent şi un moment artistic susţinut de elevii de la Şcoala nr. 11 Buzău şi de la Seminarul Teologic.
Purtătorul de cuvânt al CJ Buzău, Ana-Maria Dobrescu, a declarat, pentru AERPRES, că după parada militară participanţii sunt invitaţi în Parcul Crâng unde Consiliul Judeţean va oferi o masă tradiţională, circa 3.800 de porţii, dintre care 800 sunt de post. De asemenea, pe 1 Decembrie Consiliul Judeţean Buzău va oferi buzoienilor câteva mii de fulare tricolor, cocarde, steaguri şi baloane.
* CARAŞ-SEVERIN
De 1 Decembrie, la Reşiţa va fi îngropată o "capsulă a timpului", care conţine gânduri ale locuitorilor municipiului şi care urmează a fi deschisă peste încă o sută de ani.
"Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României vor debuta, sâmbătă, de la ora 13:00, cu o paradă militară, un ceremonial religios, cu obişnuitele alocuţiuni, precum şi cu ceremonialul dedicat capsulei timpului. Va urma, apoi, inaugurarea Târgului de Crăciun. Toate acţiunile se vor desfăşura în centrul civic al municipiului Reşiţa", a declarat primarul Ioan Popa.
Practic, în an centenar, Primăria Reşiţa i-a provocat pe toţi locuitorii municipiului la o acţiune plină de încărcătură emoţională şi semnificaţie istorică, respectiv, la o ştafetă a timpului.
"România anului 2018 se află în Centenar, sărbătoarea care ne aminteşte de oamenii acelei generaţii, care şi-au făcut pe deplin datoria, de sacrificiul lor pentru existenţa noastră de astăzi. În acest fel, ne-am dorit să punem, împreună, temelia următorilor o sută de ani. Cei care au dorit să transmită, printr-o scrisoare, câteva rânduri, un gând, o trăire, un sentiment, un sfat, o realizare, o dezamăgire, un plan de viitor, o viziune asupra României şi a Reşiţei, au avut ocazia să o facă şi să le depună în urna amplasată în holul primăriei", a afirmat primarul Ioan Popa.
Toate aceste gânduri sunt închise într-o "capsulă a timpului", care va fi îngropată în centrul civic al municipiului, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Centenar. Capsula urmează a fi deschisă la aniversarea a 200 de ani de România, la 1 decembrie 2118. În acest fel, Primăria Reşiţa marchează, într-un mod inedit, un secol de la Marea Unire.
Manifestările vor continua cu inaugurarea Târgului de Crăciun şi cu spectacole de muzică populară, folk, şi uşoară. Seara se va încheia alături de trupa Talisman. Spectacolele vor continua, la Reşiţa, în fiecare zi, până pe data de 1 ianuarie.
* CLUJ
Clujenii vor avea parte de numeroase manifestări organizate de instituţiile publice cu ocazia Zilei de 1 Decembrie.
"Primăria Cluj-Napoca invită clujenii şi turiştii la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri! Ziua Naţională va fi sărbătorită la Cluj în Anul Centenarului prin ample evenimente cultural-artistice şi activităţi comemorative, care se vor desfăşura pe parcursul a două zile în mai multe locuri din zona centrală a municipiului: Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Unirii, pe Bulevardul Eroilor şi la Cinema Florin Piersic. Regalul folcloric şi concertele din Piaţa Unirii, defilarea cu tehnică militară şi de intervenţie, reînscenarea istorică de pe Bulevardul Eroilor, Spectacolul special de Centenar şi focurile de artificii din Piaţa Avram Iancu sunt doar câteva dintre momentele principale ale Zilei Românilor de Pretutindeni la Cluj-Napoca. Manifestările vor începe vineri, 30 noiembrie cu dezvelirea statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania, a Episcopului Nicolae Ivan şi a Cardinalului Iuliu Hossu, personalităţi marcante în istoria Clujului", se arată într-un comunicat al Primăriei Cluj-Napoca.
Programul din 30 noiembrie va cuprinde un spectacol dedicat Centenarului, care include workshopuri pentru copii la Căsuţa lui Moş Crăciun, spectacolul Centenarul şi Patinoarul #ÎMPREUNĂ - cântece patriotice interpretate de copiii de la Clubul Vedetelor şi o horă a Unirii pe gheaţă, urmate de concertul Blue Velvet, în cadrul Târgului de Crăciun Cluj-Napoca.
În aceeaşi dată începe, la Cinema Florin Piersic, Centenarul Filmului Românesc, care include trei proiecţii în cele două zile de evenimente. Filmul Pintea va fi primul difuzat în acest cadru vineri, 30 noiembrie de la ora 20.30, în prezenţa lui Florin Piersic, iar în prealabil, de la ora 20,00, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie AGERPRES - România: Evoluţie.
Următoarele proiecţii de Ziua Naţională vor fi filmul documentar "Marea Unire, România la 100 de ani", o producţie AGERPRES, şi "Moromeţii 2".
"În data de 1 Decembrie, Instituţia Prefectului judeţul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie 'GEMINA' deschid manifestările dedicate Zilei Naţionale prin depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9.00. Apoi, în Piaţa Avram Iancu, începând cu ora 10.30, va avea loc ceremonia oficială şi defilarea cu tehnică militară şi de intervenţie. Ceremonia se va încheia cu un spectacol de culoare (confetti şi artificii de zi)", se mai arată în comunicat.
Tot pe 1 decembrie, Primăria Cluj-Napoca organizează, de la ora 12.00, simpozionul "Clujul Universitar şi Marea Unire". În cadrul acestuia va fi inaugurată o expoziţie de fotografii istorice, realizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca, Universitatea "Babeş-Bolyai", Muzeul de Istorie al Universităţii "Babeş-Bolyai", Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Cluj, Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" Cluj-Napoca.
În Piaţa Unirii va avea loc un spectacol folcloric, susţinut, printre alţii, de Sava Negrean Brudaşcu, Aurel Tămaş, Veta Biriş, Grupul Iza, Ansamblul folcloric "Mărţişorul", Maria Golban Şomlea.
De la ora 19,00 se vor aprinde luminile de sărbători, iar seria de concerte din Piaţa Unirii va fi încheiată de trupele Holograf şi Zdob şi Zdub.
"Piaţa Avram Iancu va găzdui de la ora 20.00 un eveniment remarcabil. Spectacolul special de Centenar este constituit dintr-o înşiruire de momente artistice îmbinate într-un eveniment complex, unic şi emoţionant, menit să aducă în faţa spectatorilor un rezumat aparte din istoria României şi cele mai importante momente din istoria Clujului, care vor fi prezentate într-o manieră actuală şi captivantă. Videoproiecţii, lumini, actori, acrobaţi, ansamblu folcloric cu muzică live, coloană sonoră, artificii, toate se vor contopi într-un singur spectacol senzorial care va spune povestea românilor, a clujenilor", se mai arată în comunicat.
* CONSTANŢA
Autorităţile locale şi Comandamentul Flotei organizează sâmbătă 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, parade militare şi manifestări publice în patru localităţi din judeţul Constanţa pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri.
La Constanţa, manifestările organizate sâmbătă, 1 Decembrie, de Ziua Marii Uniri, debutează la ora 9,00, cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din Cimitirul Central.
De la ora 11,00 pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, va avea loc o ceremonie religioasă şi defilarea blocului de paradă alcătuit din plutoanele de militari cu tehnică militară, şi în premieră, în acest an, va participa şi un pluton al Poliţiei Locale Constanţa.
De la ora 12,00, publicul spectator va putea să viziteze o expoziţie de tehnică militară şi armament, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. De asemenea, la aceeaşi oră, va avea loc şi prezentarea noilor autobuze achiziţionate de administraţie. Primăria Municipiului Constanţa va oferi celor prezenţi la eveniment 5000 de steguleţe tricolore.
La ora 17,30, din Piaţa Ovidiu va porni defilarea plutoanelor de militari care vor asigura retragerea cu torţe organizată de Comandamentul Flotei cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Tot sâmbătă, 1 decembrie 2018, Primăria Municipiului Constanţa, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, îi invită pe constănţeni la o porţie de iahnie de fasole cu cârnaţi şi la un spectacol public susţinut de trupe de artişti.
Primăria şi Garnizoana Mangalia organizează, sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 09,30, în Piaţa Republicii, o suită de manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Evenimentele vor debuta cu un ceremonial ceremonialului militar şi religios urmat de depunerea de coroane şi jerbe de flori.
Manifestările sunt organizate pe platoul din faţa Casei de Cultură, unde Primăria şi Garnizoana Mangalia organizează un program special consacrat Centenarului Marii Uniri. În deschiderea ceremonialului militar, corul de copii Callatis va intona Imnul de Stat al României, în timp ce drapelul naţional va fi ridicat la catarg.
Manifestările închinate celebrării a 100 de ani de la Marea Unire vor continua, cu un concert extraordinar susţinut pe scena exterioară a Casei de Cultură din Mangalia, începând cu orele 17:00. Atmosfera de sărbătoare din centrul oraşului va fi creată de mii de lumini multicolore şi ornamente specifice.
* COVASNA
O demonstraţie aviatică a Aeroclubului Teritorial Braşov, ce va avea loc sâmbătă deasupra Pieţei Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, o defilare cu torţe, precum şi lansarea a o sută de lampioane către văzduh se numără printre cele mai atractive momente cuprinse în programul oficial dedicat Zilei Naţionale a României.
Manifestările vor începe sâmbătă dimineaţă, la ora 8,00, cu un Te Deum oficiat la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, de unde se va porni într-un "marş al Unirii" până în Piaţa Mihai Viteazul, unde, începând cu ora 9,00, va avea loc un ceremonial militar şi religios.
Spectacolul aviatic oferit de Aeroclubul "Iosif Silimon" din Braşov va avea loc la ora 10,00 şi va fi urmat de tradiţionala horă a Unirii în jurul grupului statuar Mihai Viteazul, precum şi de o recepţie oferită de Instituţia Prefectului judeţului Covasna la un restaurant din Sfântu Gheorghe.
Tot sâmbătă, între orele 11,00 şi 15,00, structurile Ministerului Afacerilor Interne din judeţ vor prezenta o expoziţie de tehnică militară în Piaţa Libertăţii din municipiu.
Publicul este invitat de la ora 14,00 la un concert de balade şi cântece populare moldoveneşti susţinut de Doina Lavric Parghel la Casa Bastion a Centrului de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, iar de la ora 15,00, la vernisajul expoziţiei "Arc peste timp 1918-2018. Comunităţi româneşi din judeţul Covasna", realizată de Teatrul "Andrei Mureşanu" în parteneriat cu Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" şi fotograful Radu Matei.
Tot la Teatrul "Andrei Mureşanu", începând cu ora 16,00 va avea loc lansarea volumelor "Mărturii fotografice: locuri şi oameni din judeţul Covasna" şi "Poveste din Voineştii Covasnei", semnate de Florentina Teacă, a revistei "Caietele de la Araci", publicaţia de literatură a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, şi a volumului "Umbra Crucilor de fier", semnat de Cornel Dimovici.
De asemenea, Teatrul "Andrei Mureşanu" va prezenta de la ora 19,00 premiera comediei "Nu chiar 1918", scrisă de Székely Csaba, în regia lui Cristian Ban.
O defilare cu torţe a militarilor Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe pe străzile din Sfântu Gheorghe este programată la ora 18,00, iar de la ora 21,00, în Piaţa Libertăţii din municipiu vor fi înălţate spre cer, în mod simbolic, o sută de lampioane.
Ziua Naţională se va încheia, conform tradiţiei, cu Balul Unirii, care anul acesta va avea loc în restaurantul unui hotel din staţiunea Covasna.
* DÂMBOVIŢA
O paradă militară, un spectacol istoric, concert, inaugurarea Târgului de Crăciun în Târgovişte - sunt principalele evenimente pregătite de autorităţile din Dâmboviţa pentru a marca 1 Decembrie.
Primăria Târgovişte a arborat, atât în zona centrală, cât şi în cartiere, peste 1.000 de steaguri tricolore de 1 decembrie, iar primarul Cristian Stan îndeamnă locuitorii să procedeze la fel la balcoane, geamuri sau la intrarea în curţile caselor.
Manifestările vor începe pe 1 decembrie în Târgovişte la ora 11.00 cu o paradă militară, la ora 12.00 va fi plantat un stejar în faţa sediului primăriei. De la ora 16.00, în Piaţa Tricolorului are loc spectacolul istoric ''Ferdinand şi Regina Maria'', susţinut de Teatrul Tony Bulandra din municipiu.
La ora 18.00 se vor aprinde luminiţele din bradul din centrul Târgoviştei şi va fi inaugurat Târgul de Crăciun, iar de la ora 18.15 are loc un concert de muzică folclorică în Piaţa Tricolorului.
* GORJ
Aproximativ 150 de militari şi circa 65 de mijloace de transport specifice vor defila la Târgu-Jiu cu ocazia Zilei Naţionale a României, ceremonialul fiind cel mai amplu de acest gen desfăşurat până acum în municipiu cu această ocazie, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu.
Parada militară, care va avea loc de la ora 11,40 pe Calea Bucureşti, unde circulaţia va fi blocată, va fi precedată de intonarea Imnului de stat al României de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi Fanfara "Armonia", moment urmat de un Te Deum şi de discursurile oficialităţilor.
"Pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua Naţională a României anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de la realizarea Marii Uniri, şi la Târgu-Jiu va fi organizat un eveniment amplu, de anvergură, un ceremonial militar care probabil nu a mai fost organizat în judeţul Gorj niciodată la acest nivel. Îşi dau concursul toate instituţiile angrenate în bunul mers al organizării şi desfăşurării acestei parade militare şi acestui ceremonial militar. (...) Vor participa în jur de 150 de militari şi aproximativ 65 de mijloace care vor defila, de această dată, pe Calea Bucureşti, în dreptul Coloanei Infinitului, este vorba de tehnică specifică fiecărei arme în parte, fiecare armă va veni în parada militară cu autoturisme sau mijloace specifice intervenţiilor", a precizat Ciprian Florescu.
De la ora 17,00, în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu se vor desfăşura spectacolul evocator "Cei 100 de ani de acasă - Centenar România", intonarea Imnului Naţional al României de către Corul de elevi al Colegiului Naţional "Spiru Haret", un moment artistic cu evocări istorice susţinute de Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului", Centrul Judeţean pentru pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj şi Ansamblul Folcloric "Cheile Olteţului" Polovragi, cu proiecţii secvenţe din filme istorice şi litografice, şi un spectacol de muzică populară cu mesaj patriotic susţinut de Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului".
Seara se va încheia cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători la ora 20,00, moment urmat de un concert al cântăreţei Inna.
* GIURGIU
Depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor din municipiul Giurgiu, un ceremonial militar şi religios, masă populară şi retragere cu torţe sunt momentele care vor marca sărbătoarea Centenarului Marii Uniri la Giurgiu.
"În An Centenar, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită cu mare fast la Giurgiu. Astfel, pe lângă renumita paradă militară şi tradiţionalele ceremoniale cuprinzând depuneri de coroane, intonarea Imnului Naţional şi slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi, municipalitatea le-a pregătit giurgiuvenilor o serie de surprize menite să-i binedispună. Una dintre acestea este organizarea unei mese populare, atmosfera de sărbătoare şi voie bună va fi întreţinută de un spectacol de muzică populară susţinut pe scena amenajată în Piaţa Tricolorului de Ansamblul de cântece şi dansuri populare 'Doina Dunării' împreună cu alţi interpreţi de muzică populară. Un moment spectaculos şi emoţionant totodată va fi cel din finalul evenimentului, când toate detaşamentele participante la defilare se vor retrage cu torţe aprinse spre centrul oraşului", a declarat, pentru AGERPRES, şefa Biroului Relaţii Externe şi Protocol din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu, Ana Maria Trăsnea.
Manifestările vor continua în Parcul Alei, unde momentul aprinderii luminilor din bradul de Crăciun va marca deschiderea oficială a activităţilor cultural artistice dedicate sărbătorilor de iarnă.
* HARGHITA
Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi sărbătoririi Zilei Naţionale a României sunt programate să aibă loc în mai multe localităţi ale judeţului Harghita.
Atât în ziua de 1 Decembrie, cât şi în cele premergătoare Zilei Naţionale au loc manifestări culturale şi artistice, ceremonialuri militare şi religioase şi evenimente cu caracter ştiinţific.
La Miercurea Ciuc, continuă seria manifestărilor dedicate Centenarului, care a debutat a începutul săptămânii, în cursul zilei de vineri, 30 noiembrie, fiind programat un spectacol extraordinar de muzică populară, intitulat "Din inima României, uniţi pentru Centenar".
Sâmbătă, pe 1 Decembrie, la Şcoala Gimnazială "Liviu Rebreanu" din Miercurea Ciuc, elevi şi cadre didactice din judeţ, alături de colegi de-ai lor din Republica Moldova se vor întâlni în cadrul proiectului educaţional intitulat "Ambasadorii Limbii Române".
În aceeaşi zi, pe platoul din faţa Palatului Administrativ este prezentată o expoziţie cu tehnica militară, armamentul şi materialelor specifice trupelor de vânători de munte şi armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior se va vernisa expoziţia foto-documentară "Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire".
De la ora 15.00, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din centrul oraşului se va desfăşura ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor neamului românesc, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, care se va încheia cu obişnuita defilare de pe platoul din faţa Palatului Administrativ.
În acelaşi loc este programat să aibă loc, în cursul serii, ceremonialul de retragere cu torţe al efectivelor militare din Garnizoana Miercurea Ciuc, iar manifestările se vor încheia cu un foc de artificii în cinstea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
Evenimentele desfăşurate la Miercurea Ciuc sunt organizate de Instituţia Prefectului - judeţul Harghita, în colaborare cu instituţii publice şi de cultură, unităţi militare din judeţ şi cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei.
* HUNEDOARA
Ziua Naţională a României va fi marcată în Deva şi Hunedoara cu o paradă militară, spectacole de folclor, focuri de artificii şi aprinderea iluminatului de sărbători, au informat administraţiile locale din cele două oraşe.
La Deva, programul debutează sâmbătă, la ora 10,30, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, în zona Cinematografului "Patria", cu un serviciu religios şi alocuţiuni ale oficialităţilor referitoare la semnificaţia Zilei Naţionale a României.
Apoi, un avion al şcolii de zbor de la Săuleşti va survola spaţiul aerian al Devei cu drapelul României, urmând ca de la ora 11,00 publicul prezent la eveniment să poată urmări ceremonialul militar şi o paradă militară la care vor defila detaşamente ale Batalionului 53 Geniu "Scorilo" Deva, jandarmi, poliţişti, pompieri militari, poliţişti locali, salvamontişti şi angajaţi de la Ambulanţa Deva.
Începând cu ora 11,45, oamenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii, la un spectacol folcloric organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara şi susţinut de soliştii Cristian Fodor, Nicolae Flaviu Cristea, Eugen Mihăilă, Elena Evsei, Alina Toma, Mihai Petreuş, Felician Stoian, Ovidiu Olari, acompaniaţi de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist "Drăgan Muntean" din Deva.
Un al doilea spectacol folcloric va începe, tot în Piaţa Unirii, la ora 16,30, în organizarea Centrului Cultural "Drăgan Muntean" Deva.
Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României se vor încheia cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători, la ora 17,30 şi cu un foc de artificii programat pentru ora 20,30.
În municipiul Hunedoara autorităţile locale au decis ca manifestările oficiale dedicate Zilei Naţionale să înceapă în cursul dimineţii la Castelul Corvinilor, unde va fi organizată o Zi a Porţilor Deschise.
De la ora 14,00 vor fi depuse coroane de flori în parcul din centrul vechi al municipiului Hunedoara, eveniment urmat de o paradă militară care va începe la ora 16,00 şi va urma un traseu care include Centrul civic, zona Gambrinus şi apoi zona Union.
De la ora 16,30 va avea loc un spectacol aniversar în Parcul Tineretului în care vor evolua Bogdan Toma, Aurel Tămaş şi mulţi alţii. Iluminatul festiv de sărbători va fi aprins la ora 17,30, iar la 20,30 va fi un foc de artificii.
Pentru ca tradiţia să fie respectată, administraţia locală va pune la dispoziţia participanţilor 2.500 de porţii de fasole cu cârnaţi.
* IAŞI
Manifestările organizate de Primăria Municipiului Iaşi cu ocazia Zilei Naţionale, 1 Decembrie, vor avea loc în piaţeta Palatului Culturii, programul debutând la ora 9.00 cu un concert de muzică populară intitulat "Noi suntem români".
La ora ora 10.00 vor începe manifestările oficiale dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României: Te Deum (Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Episcopia Romano-Catolică), alocuţiuni din partea IPS Teofan, PS Gherghel, prefectului Judeţului Iaşi, preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi primarul Municipiului Iaşi. După rostirea discursurilor va urma depunerea de coroane la statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi defilarea forţelor armate.
De la ora 11.00 vor reveni pe scenă artiştii de muzică populară, urmând a fi servită masa tradiţională ieşenilor prezenţi la manifestări.
Seria evenimentelor prilejuite de 1 Decembrie va continua la Primăria Municipiului Iaşi, unde, de la ora 12.00, va avea loc lansarea mapei filatelice dedicate Centenarului Marii Uniri, proiect realizat de Romfilatelia.
La ora 15.00, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii Biblioteca Judeţeană Gh Asachi şi Consiliul Judeţean Iaşi organizează lansarea volumelor "100 de ani de grafie românească" şi "100 de cărţi de acum 100 de ani la Iaşi". Tot atunci va avea loc şi deschiderea expoziţiei tematice de carte în "100 de cărţi pentru 100 de ani".
La ora 16.00 va fi organizat un spectacol de muzică şi dansuri populare, concert susţinut de Filarmonica Moldova Iaşi, moment susţinut de actori ai Ateneului Iaşi, discursuri şi mesaje ale personalităţilor, lansare de lampioane în memoria victimelor Primului Război Mondial.
În aceeaşi zi va fi aprins şi iluminatul de Sărbători, la ora 17.00, moment care va fi precedat de un eveniment artistic de Crăciun. De la ora 17.15 va avea loc retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii - Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Palatul Culturii, urmând ca la ora 17.30 să fie intonat imnul naţional al României în faţa Palatului Culturii. În aceeaşi seară pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi deschis şi Orăşelul Copiilor, care va avea tema Centenar.
Ziua va fi încheiată la Palatul Roznovanu, unde, de la ora 18.00, primarul Mihai Chirica va oferi un dineu cu ocazia Zilei Naţionale a României. În cadrul evenimentului vor fi lansate trei volume "Iaşi, Oameni ai Cetăţii", pentru domeniile arte plastice, literatură şi artă dramatică.
* MARAMUREŞ
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în municipiul Baia Mare începând cu orele 9.00, la Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş", unde se va desfăşura dezvelirea unei plăci aniversare, dedicată Centenarului Marii Uniri, a informat un comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş.
Autorităţile administraţiei publice locale, împreună cu reprezentanţii structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor depune coroane de flori la monumentele reprezentative de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, după ceremonia de la unitatea militară.
Totodată, în Piaţa Tricolorului va avea loc, de la ora 15.00, ceremonialul militar şi religios de Ziua Naţională a României.
După realizarea dispozitivului, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, va primi onorul, va saluta Drapelul de luptă şi va trece în revistă Detaşamentul de onoare. Se va proceda la intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi.
După prezentarea alocuţiunilor, vor defila detaşamentul de onoare şi tehnica din dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Manifestarea se va încheia cu un moment cultural-artistic şi focuri de artificii.
Episcopul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, Vasile Bizău, va sluji în 1 Decembrie la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din comuna Şişeti, locul în care a slujit o perioadă lungă de timp dr. preot Vasile Lucaciu, unul dintre participanţii la Marea Unire, însemnat om politic al vremii şi susţinător al cauzei românilor din Transilvania în Parlamentul de la Budapesta.
* MUREŞ
Peste 30 de activităţi vor fi organizate în 1 Decembrie, în municipiul Târgu Mureş, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri, acesta fiind cel mai complex program din ultimii 100 de ani.
Potrivit programului, manifestările de la Târgu Mureş debutează la ora 9,00, cu evenimente dedicate copiilor, vor continua cu o paradă militară, expoziţii, piese de teatru, simpozioane şi spectacole de muzică uşoară şi populară.
Ceremonia militară şi religioasă de 1 Decembrie va fi organizată în Piaţa Victoriei, iar la aceasta participă, pe lângă militarii din structurile MApN şi MAI, elemente performante de tehnică militară, iar în funcţie de condiţiile meteorologice, parada militară va fi completată de aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi ale Aeroclubului Târgu Mureş.
La ora 9,00 este organizată Expoziţia de tehnică şi echipamente specific structurilor locale din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în Piaţa Trandafirilor.
La ora 10,00 este programată ceremonia de acordarea distincţiei "Fibula de la Suseni" în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii, iar între orele 11,00 şi 12,20, ceremonia militară şi religioasă din Piaţa Victoriei.
Între orele 11,00 şi 14,00 va fi deschisă o expoziţie de icoane, dar şi un spectacol de interpretare a muzicii populare şi a celei folk de către elevi.
Între 12,15 şi 12,30 va fi o Paradă a Portului Popular, care se va deplasa de la Catedrala Mare spre Catedrala Mică, la 12,40 - Pelerinajul Marii Uniri Catedrala Mare, la 12,45 o Rugăciune Colectivă la care iau parte 30 de preoţi, apoi citirea Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, între 12,55 şi 13,00 un moment artistic, toate la Catedrala Mare.
La ora 13,02 va avea loc Hora Unirii la Ceasul cu Flori, între 13,00 şi 18,00 vor fi deschise o serie de expoziţii la Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş din Palatul Toldalagi, inclusiv un ghidaj tematic în expoziţia 'Mureşeni în tranşeele Marelui Război" şi ateliere de confecţionare a cocardelor tricolore.
Pe lângă numeroasele spectacole şi expoziţii de artă românească, la ora 18,45 este programată o retragere cu torţe, un spectacol festiv susţinut de Ionuţ Fulea, Sergiu Cipariu, Ovidiu Olari, Traian Jurchela, Ansamblul Icoane şi Ioan Bocşa şi Corul Nadeş, un foc de artificii şi un concert Holograf, în Piaţa Victoriei.
* NEAMŢ
Autorităţile locale au pregătit ample manifestări dedicate marcării Centenarului Marii Uniri, cele mai importante dintre acestea urmând să aibă loc în municipiul Piatra-Neamţ.
Pe 1 decembrie, de la ora 10,30, va avea loc semnarea înfrăţirii cu oraşul Edineţ, din Republica Moldova, eveniment la care au fost invitate să participe delegaţiile tuturor oraşelor înfrăţite cu municipiul Piatra-Neamţ. Imediat după acest moment va avea loc dezvelirea unei plăci aniversare a Centenarului iar de la ora 12,00 încep, în Piaţa Ştefan cel Mare, ceremonia şi parada militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. La finalul manifestărilor va avea loc o paradă cu cai şi călăreţi din cadrul Asociaţiei Club Ecvestru Piatra-Neamţ. În acelaşi timp, Primăria municipiului Piatra-Neamţ va împărţi celor prezenţi circa 1.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.
De la ora 13,00, în centrul municipiului Piatra-Neamţ va avea loc şi un spectacol al Centrului pentru Cultură şi Arte 'Carmen Saeculare' dedicat Centenarului, care se va încheia seara cu un foc de artificii.
Manifestări care vor marca Ziua Naţională a României şi Centenarul vor avea loc şi la Roman, Tîrgu Neamţ şi Bicaz.
* OLT
Ceremonialuri militare şi religioase, defilări şi spectacole sunt câteva dintre evenimentele ce vor fi organizate de Ziua Naţională a României în oraşele din judeţul Olt, iar la Slatina, Caracal şi Balş participanţii la evenimentele publice sunt aşteptaţi şi la o porţie de fasole cu cârnaţi.
Autorităţile locale vor distribui cocarde şi steguleţe tricolore participanţilor la ceremonii.
Festivităţile vor începe sâmbătă dimineaţa, la Slatina, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu ceremonial religios ce va fi urmat de depuneri de coroane de flori şi de o paradă militară. În centrul municipiului, pe un ecran mare, va fi proiectat filmul documentar "Slatina în Centenar".
După ceremonia oficială, la Slatina, pe esplanadă, se va servi fasole cu cârnaţi şi vor fi susţinute concerte de muzică populară, etno şi dance, printre soliştii şi formaţiile care vor concerta fiind Dinu Iancu Sălăjanu, Ro-Mania, Ansamblul Folcloric "Doina Oltului. Sâmbătă seara, în Slatina vor fi aprinse luminile de sărbătoare şi tot pe scena de pe esplanadă va concerta Fuego. Pentru organizarea evenimentelor de Ziua Naţională, Primăria Slatina a alocat un buget de 80.000 de lei.
* SATU MARE
Manifestările dedicate Zilei Naţionale încep la Satu Mare cu lansarea albumului "Judeţul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini" şi expoziţia fotodocumentară cu cele 100 de fotografii considerate reprezentative pentru secolul care s-a scurs, în organizarea Consiliului Judeţean şi Bibliotecii Judeţene.
Programul va continua cu depuneri de coroane la busturile lui Iuliu Maniu şi Ion. I.C Brătianu, ceremonial militar şi depuneri de coroane la statuia Dr. Vasile Lucaciu.
Tot în 1 Decembrie va avea loc dezvelirea statuii Eroului Necunoscut în Piaţa Libertăţii, după care va urma o paradă militară şi parada portului popular.
După-amiaza, în Piaţa 5 Octombrie va avea loc un program artistic la scenă susţinut de Grupul de tulnicărese din Ianculeşti, folkistul Sorin Bălaj, interpreţii Nicolae Mureşan şi Nicolae Mureşan jr., Adriana Irimieş, Petrică Mureşan, Marius Ciprian Pop, George Negrea, Diu Oşan, după care pe scenă vor urca reprezentanţii Societăţii Culturale "Ţara Oaşului", ansamblul folcloric "Sânzienele", Maria Petca Poptean, ansamblul folcloric "Măgura", Maria Tripon, Petrică Zele, Maria Luiza Mih, Săndel şi Aurora Mihai, ansamblul Folcloric "Cununiţa" cu Leontina Dorca şi Carmen Sas.
Seara, după o retragere cu torţe a forţelor Ministerului Afacerilor Interne, vor avea loc concerte susţinute de Elena Gheorghe, formaţia Phoenix Ro şi, la final, un foc de artificii.
* SĂLAJ
Ziua Naţională a României va fi marcată, în Sălaj, prin organizarea de festivităţi şi parade militare în toate cele patru oraşe - Zalău, Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei.
Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că prima paradă va avea loc vineri, începând cu ora 12,00, la Jibou şi va include ceremonialul militar şi religios, discursurile oficialităţilor şi defilare plutoane şi tehnică militară. Aceasta va fi urmată de paradă de la ora 15.00, de la Cehu Silvaniei.
Sâmbătă, 1 Decembrie, manifestările dedicate Zilei Naţionale vor debuta la ora 9,00, la Şimleu Silvaniei, cele mai ample festivităţi urmând a fi organizate la Zalău, unde parada militară debutează la ora 12,30. Şi în acest caz va fi vorba de un ceremonial militar şi religios, discursuri ale oficialităţilor şi defilarea de plutoane şi tehnică militară din partea Armatei, Jandarmeriei, Poliţiei, SRI, Ambulanţei, Crucii Roşii şi rezerviştilor.
Premergător paradei, la Zalău va avea loc vernisajul expoziţie de pictura "Poem Românesc", de Amalia Crişan, la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj şi o depunere jerbe de flori la bustul lui Iuliu Maniu.
De asemenea, pe platoul din fata Prefecturii vor avea loc ateliere creaţie pentru copii, un târg de produse tradiţionale şi un spectacol aniversar.
* SIBIU
Pentru prima dată de 1 Decembrie, sibienii sunt aşteptaţi alături de autorităţile locale să se prindă în Hora Unirii, în piaţa cu acelaşi nume din municipiul Sibiu, unde vor avea loc pe parcursul a 11 ore numeroase manifestări patriotice, dar şi culturale cu ocazia Zilei Naţionale a României.
"Ca o noutate, anul acesta sibienii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii să se prindă într-o imensă Horă a Unirii alături de oficialităţi şi de militari, de ansambluri locale venite din Sălişte, Gura Râului şi Arpaşu, în timp ce alpinişti din cadrul ISU Sibiu, cu sprijinul Salvamont Sibiu, vor arbora un drapel pe o clădire din imediata apropiere. De asemenea, o altă noutate o constituie faptul că ceremonia militară religioasă şi depunerea de coroane şi jerbe de flori va avea loc anul aceasta în faţa Cercului Militar", a anunţat Consiliul Judeţean Sibiu, printr-un comunicat de presă.
De Ziua Naţională a României iubitorii cântecului popular, sunt invitaţi la Sala "Transilvania" din Sibiu, să intoneze Imnul de Stat "Deşteaptă-te, române" şi să cânte "Noi suntem români!" la spectacolul omonim ce va avea loc de la ora 12.30.
În data de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, accesul publicului este liber în Muzeul Naţional Brukenthal şi în Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Cinefilii au ocazia sâmbătă, să vadă gratis, o proiecţie specială, a filmului "Transalpina - Drumul Regilor", în regia lui Dumitru Budrala. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu, începând cu ora 18,00.
Melomanii care preferă muzica lui George Enescu şi Ciprian Porumbescu, sunt invitaţi de Ziua Naţională, de la ora 19,00 la Sala Thalia, la concertul dedicat Zilei Naţionale a României, care va fi transmis live, pe www.filarmonicasibiu.ro şi pe pagina de facebook a instituţiei, fb.com/FilarmonicaSibiu.
Spectatorii care preferă muzica românească tradiţională, reintepretată pe ritmuri de rock, sunt invitaţi de Ziua Naţională a României, în Piaţa Huet din centrul istoric al municipiului Sibiu, unde va concerta trupa locală, Domino.
Sezonul de schi şi snowboard se va deschide sâmbătă, în staţiunea Păltiniş, cu o pârtie din complexul Arena Platoş. Până în 23 decembrie, instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona sâmbăta, între orele 10,00 şi 21,30 şi duminica, între orele 10,00 şi 17,00.
* SUCEAVA
Centrul Militar Judeţean Suceava organizează cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Anul Centenarului Marii Uniri, în Piaţa Tricolorului din Suceava un ceremonial militar de depunere coroane şi jerbe de flori, paradă militară, o expoziţie cu tehnică militară şi retragere cu torţe.
Potrivit prefectului Mirela Adomnicăi, evenimentul va începe cu primirea oficialităţilor, salutul drapelului de luptă şi alocuţiune de deschidere.
După intonarea Imnului de stat al României, vor urma oficierea serviciului religios, alocuţiuni privind semnificaţia evenimentului rostite de reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, ceremonial de depunere coroane şi jerbe de flori.
Retragerea cu torţe se va desfăşura pe itinerarul esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor - Palatul Administrativ, Piaţa Tricolorului, Palatul Justiţiei, Primăria municipiului Suceava, sediul ISU Suceava.
În expoziţia ce va fi amplasată în faţa Palatului Administrativ va fi prezentată tehnică militară de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean "Bogdan Vodă" Suceava, ISU Bucovina, IPJ Suceava, SRI Suceava.
Totodată, responsabilul cu Relaţiile Publice şi Comunicarea din cadrul Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc, Georgiana Lupu, a informat că 60 de elevi de la acest colegiu participă, în premieră, la parada militară naţională, dedicată Zilei Naţionale a României, alături de cei aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din cadrul MApN, MAI, SRI şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care vor defila sâmbătă 1 decembrie, la Bucureşti.
* TIMIŞ
Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României organizată la Timişoara se desfăşoară în acest an, în premieră, după orele prânzului, pe un traseu modificat, după ceremonii cu depuneri de coroane şi jerbe în Cimitirul Eroilor, la Monumentul consacrat colonelului Virgil Economu, care a condus trupele române ce au intrat în Timişoara, în august 1919, şi la Monumentul Eroilor Neamului.
Centenarul Marii Uniri este marcat prin dezvelirea busturilor lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi a regelui Ferdinand, în holul Palatului Administrativ, dedicate Centenarului Marii Uniri, şi printr-un ceremonial religios.
Parada militară va începe la ora 14,00 şi se va desfăşura pe bulevardul Take Ionescu, în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, unde este un spaţiu mai generos pentru aceste manifestări decât în vechea locaţie, din faţa prefecturii şi vor defila detaşamentele şi tehnica Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Penitenciarului Timişoara şi Direcţiei Poliţiei Locale a Municipiului Timişoara.
După ora 15,00, începe petrecerea cu plimbări în tramvaiul tras de cai, concertul fanfarei Big Band a municipiului Timişoara, parada tramvaiului istoric "Gemenele" şi a celui turistic "TramTur", un spectacol folcloric, iar la ora 18,30 este programată ceremonia militară de retragere cu torţe, realizată de Muzica Militară şi militari ai Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere "Decebal", pe traseul urmat de armata română condusă de colonelul Virgil Economu când a intrat în Timişoara, în urmă cu 99 de ani.
La ora 19,40 va avea loc deschiderea oficială a Târgului de Crăciun şi aprinderea iluminatului festiv urban de sărbători, iar de la ora 20,00, în Piaţa Operei/Victoriei va începe concertul susţinut de Ştefan Bănică, formaţia Bosquito şi Alexandra Stan, seara încheindu-se cu un foc de artificii, spre miezul nopţii.
* TULCEA
Autorităţile au pregătit tulcenilor de Ziua Naţională a României defilări ale instituţiilor militarizate şi un spectacol folcloric internaţional.
Manifestările vor debuta la ora 10.00, în Piaţa Tricolorului, cu un ceremonial militar şi religios, depuneri de coroane de flori la statuia lui Mircea cel Bătrân şi o paradă a instituţiilor militarizate din judeţ.
La ora 11.30, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Tulcea şi Ansamblul Baladele Deltei îi invită pe tulceni la Sala Polivalentă, unde va avea loc spectacolul internaţional de folclor "Centenarul Marii Uniri. 1918 - 2018", acţiune culturală cofinanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la care accesul este gratuit.
"Spectacolul îşi propune să aducă pe scena tulceană câte un ansamblu folcloric din fiecare capitală a unei Uniri româneşti, şi anume Iaşi, Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi, Ismail, Tulcea, precum şi din municipiul Focşani, oraşul în care ar fi trebuit să funcţioneze instituţiile comune ale celor două Principate Unite, şi anume Comisia Centrală (Parlament) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un comunicat de presă al Ansamblului artistic Baladele Deltei.
Alocuţiunile autorităţilor din deschidere vor fi urmate de spectacolul propriu-zis, printre invitaţi numărându-se Valeria Arnăutu, Angelica Flutur, Cristina Turcu Preda şi Ionuţ Urdeş.
* VASLUI
Primăria municipiului Vaslui va organiza pe 1 Decembrie o serie de manifestări cultural-artistice pentru a marca Ziua Naţională a României.
Potrivit organizatorilor, acţiunile dedicate Centenarului se vor derula pe parcursul a 12 ore. Manifestările vor fi deschise la ora 09.30, la Centrul Cultural "Alexandra Nechita" Vaslui, unde se va desfăşura concursul de interpretare (muzică, teatru, poezie, momente coregrafice), care va aduce pe scenă, sub genericul "Centenar sub tricolor", elevi de la şcolile vasluiene precum şi copii beneficiari de servicii de protecţie socială din cadrul DGASPC Vaslui.
Momentul cel mai aşteptat al zilei de 1 Decembrie va debuta la ora 10.00, în Centrul Civic. Manifestarea va începe cu intonarea Imnului de Stat al României, serviciu religios, alocuţiuni şi depuneri de coroane, finalizându-se cu parada militară pe bld. Ştefan cel Mare.
Seria manifestărilor din Centrul Civic se va finaliza, după parada militară, cu un recital folcloric de cântece de ţară al Grupului "Floarea Dorului" al Palatului Copiilor şi membrilor Orchestrei "Rapsodia Vasluiului" şi momente coregrafice susţinute de către membrii Ansamblului de dansuri "Hora Vasluiului" al Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Vaslui şi Şcoala de dans "Virginel Solomon". Un moment inedit va fi oferit publicului de către dansatori: un drapel tricolor gigant va fi desfăcut pe acordurilor baladei "Măi soldate roşior", în interpretarea Ralucăi Radu.
Finalul zilei de 1 Decembrie va aduce la Vaslui un ansamblu profesionist care a împlinit 73 de ani de activitate artistică, având în palmares turnee în peste 70 de ţări ale lumii şi fiind distins cu numeroase premii internaţionale - Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare JOC, Chişinău-Republica Moldova. Soliştii vocali ai ansamblului vor aduce pe scena vasluiană un repertoriu folcloric reprezentativ într-un eveniment cultural de excepţie.
* VÂLCEA
Aproximativ 200 de cadre militare şi 37 de maşini de luptă şi autospeciale ale structurilor locale aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vor defila la Râmnicu Vâlcea cu ocazia Zilei Naţionale a României, potrivit reprezentanţilor Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici".
"Blocul de defilare este constituit din 12 plutoane, de la Garnizoana Râmnicu Vâlcea, Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN Panait Donici, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Român de Informaţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Poliţia Locală. La activitate vor participa şi reprezentanţi ai Crucii Roşii, Salvamont Vâlcea, precum şi cei ai Serviciului de Pază al Consiliului Judeţean Vâlcea", a precizat ofiţerul de relaţii publice al Centrului "Panait Donici", lt. Cristian Băiaşu.
Parada militară va avea loc de la ora 11.00 pe Calea lui Traian, unde circulaţia va fi blocată o jumătate de oră (până la 11.30). Aceasta va fi precedată, de la ora 10.00, de o ceremonie organizată la monumentul Independenţei, care va cuprinde intonarea Imnului Naţional de către Fanfara "Constantin Brâncoveanu", un Te Deum şi discursurile oficialităţilor judeţului.
De la ora 12. 00, în Scuarul Mircea cel Bătrân, vor începe spectacolele organizate de Primăria Râmnicu Vâlcea. Pe scena din centrul municipiului vor urca elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii care vor prezenta proiectul finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - "100 de ani de tradiţii româneşti".
După ora 18,00, tot în centrul oraşului, va concerta Cezar Ouatu, care a anunţat că va avea şi un moment deosebit în timpul recitalului său, înainte de ora 19,00, alături de el pe scenă urmând să urce şi un grup de elevi de la Liceul de arte 'Victor Giuleanu', pentru a intona Imnul naţional.
Programul va continua cu un eveniment artistic complex susţinut de actorii Teatrului Municipal Ariel, alături de Corul Teologic "Sfântul Nicolae" şi de corul Liceului de arte "Victor Giuleanu" şi în cadrul căruia va fi prezentat un show mapping cu imagini inedite din timpul Primului Război Mondial.
Seara se va încheia cu un foc de artificii şi cu aprinderea iluminatului de sărbători în centrul municipiului.
* VRANCEA
De Ziua Naţională a României, vrâncenii vor avea parte de manifestări artistice şi ceremonii militare, dar şi de prima proiecţie video mapping 3D realizată în Vrancea, care va avea loc în centrul oraşului Focşani.
Activităţile dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri vor debuta la ora 11.00, la Sala Mare a Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, cu simpozionul "Întâlnire cu Istoria: România la ceas aniversar-Centenarul Marii Uniri". Evenimentul, organizat de CJ Vrancea şi Muzeul Vrancei, are ca scop comemorarea jertfei eroilor căzuţi în Primul Război Mondial (1916-1918). În cadrul simpozionului, personalităţi cultural-istorice vor susţine prelegeri despre eroii căzuţi pe fronturile de luptă şi evenimentele de acum 100 de ani.
Începând de la ora 16.00, în Piaţa Unirii din Focşani va avea loc Centenarul Marii Uniri. Evenimentul, organizat în colaborare cu Garnizoana Focşani, cuprinde momentul de decorare a celor opt drapele de luptă ale "Brigăzii 8 LAROM", o paradă militară în care vor fi angrenaţi militari ai Garnizoanei Focşani, forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Salvamont Vrancea, dar şi un recital al Fanfarei Garnizoanei Focşani.
După ceremonialul militar, pe scena amplasată în Piaţa Unirii vor urca membrii Orchestrei Metropolitane Bucureşti, alături de Corul Accoustic şi Sebastian Stan, care vor susţine un spectacol aniversar. Spectacolul va beneficia şi de prezenţa actorilor Sorin Francu şi Ion Dichiseanu.
Seara dedicată Centenarului Marii Unirii se va încheia cu prima proiecţie video mapping 3D realizată în Vrancea şi cu un foc de artificii tricolor, în timp ce militarii Garnizoanei Focşani se vor retrage cu torţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.