Țările asiatice, care se numără printre cei mai mari importatori de GNL și cărbune din lume, au în comun cu Europa iarna, un sezon de vârf al cererii pentru încălzire. Este încă prea devreme pentru ca meteorologii să facă previziuni exacte privind modelele meteorologice de iarnă, dar orice prognoză privind scăderi abrupte ale temperaturilor în cele trei țări ar putea declanșa o luptă mai intensă pentru resurse.
Concurența internațională pentru combustibil a crescut de când invazia Rusiei în Ucraina a bulversat fluxurile comerciale globale, contribuind la creșterea prețurilor la cărbune și gaze naturale la niveluri record. În Europa, problema tinde să devină și mai acută. Comisia Europeană va pune în aplicare o interdicție totală asupra cărbunelui rusesc începând de săptămâna viitoare, în timp ce Gazprom PJSC a redus fluxurile de gaze către Europa. Rusia a fost, din punct de vedere istoric, cel mai mare furnizor de gaz al Uniunii Europene, acoperind aproximativ 40% din cerere.
O iarnă mai rece decât în mod normal ar putea duce la creșterea prețurilor dacă livrările rusești către Europa rămân scăzute, deoarece va fi foarte dificil să se găsească alte resurse, sunt de părere analiștii Bloomberg.
Națiunile europene se grăbesc să se pregătească pentru iarnă, reducând consumul de gaze și stimulând importurile de GNL pentru a umple depozitele, dar și repornind centralele electrice pe bază de cărbune pe care le-au scos de la naftalină. Până acum, au primit o mână de ajutor din partea Asiei: China a redus importurile de cărbune și GNL după ce a crescut producția internă și suferă, de asemenea, o încetinire economică din cauza carantinelor impuse din cauza pandemiei.
Toate cele trei țări asiatice au produs, de asemenea, mai multă energie din surse regenerabile. Japonia și Coreea de Sud au stabilit recorduri în ceea ce privește energia solară în luna mai, în timp ce China a consumat mai puțin cărbune în prima jumătate a anului, în timp ce sursele curate, precum energia hidroelectrică, au crescut.
Chiar și așa, achizițiile suplimentare din Europa au ridicat costurile spot ale GNL și cărbunelui la niveluri record în acest an. Țări în curs de dezvoltare precum Bangladesh și Pakistan suferă deja pene de curent zilnice, deoarece nu își permit să plătească prețurile aflate în urmcare.
Concurența ar putea deveni și mai acerbă la începutul iernii. Odată ce Japonia și Coreea de Sud vor începe să își constituie rezervele de gaze, piața spot de GNL ar putea înregistra mai multe achiziții din partea acestor țări. De asemenea, stocurile japoneze de cărbune sunt extrem de scăzute, iar cele două națiuni vor trebui să stimuleze achizițiile de combustibil pentru centralele electrice spre sfârșitul anului.
Se așteaptă ca aprovizionarea cu energie electrică în Japonia să fie deficitară în această iarnă, ceea ce a determinat guvernul să ceară companiilor de utilități să repornească unele centrale termice oprite și să se asigure că acestea sunt întreținute și aprovizionate corespunzător cu combustibil.
"Încărcăturile de cărbune - în special cele cu conținut energetic ridicat de cărbune pe care le folosesc Japonia și Coreea - sunt la mare căutare și sunt în mare parte contractate", a explicat Ali Asghar, analist Bloomberg. "Japonia și Coreea se vor lupta cu Europa pentru majoritatea încărcăturilor spot".
China se află într-o poziție mai confortabilă. Producția record de cărbune, combinată cu cererea redusă de energie electrică, a lăsat stocurile la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată pentru jumătatea anului. Și chiar dacă Rusia reduce livrările de gaze prin conducte către Europa, crește fluxurile pe o nouă linie către estul Chinei, ceea ce contribuie la menținerea stocurilor la un nivel ridicat în ciuda scăderii importurilor de GNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.